spot_img

Képregénypályázat értékes nyereményekkel

2024. máj. 24.

Városunk önkormányzata képregénypályázatot hirdet a 112 éve Balassagyarmaton született Zórád Ernő, a „Precíz Bohém” tiszteletére. Az országos pályázatra egyoldalas képregényeket várnak a „Borúra derű” hívószóra. A részleteket hétfő délelőtt sajtótájékoztatón ismertették.

A Városháza épületében először Csach Gábor polgármester osztotta meg gondolatait az önkormányzat új pályázatához kapcsolódóan, amit Zórád Ernő 112. születésnapja tiszteletére álmodtak meg. Elmondta, hogy Zórád Ernő egy valódi polihisztor volt azon túl, hogy zongorázott, énekelt, futballistaként is tevékenykedett, művészi vénája festőként, grafikusként bontakozott ki, de legtöbben mégis úgy ismerik, mint a hazai képregény és diafilm műfajának megteremtőjét.

– A háborúban Galíciában lovastüzérként szolgált. Hazatérve az egyre vonalasabbá váló művészeti világba nem tudott beilleszkedni, a sajtóban helyezkedett el karikaturistaként és illusztrátorként. Ifjúkorát remek humorral és szeretettel megírt “Egy vándorfestő ifjúságai” című önéletrajzi könyvében örökítette meg. A címlapok után hamar komolyabb megbízást kapott az induló Füles magazinban: 1957-ben elkészítette a Winettou képregény sorozatot. Ezt aztán több száz képregény követte, főként irodalmi adaptációk Cs. Horváth Tibor szövegével. A hetvenes évektől kollázsképregényeket is készített, mellyel még átélhetőbben meg tudta idézni az ábrázolt időszak hangulatát. 80-as években több egész sorozatos önálló színes és fekete fehér Zórád képregény is megjelent. A sajtótermékek mellett több világ és magyar irodalmi mű könyvkiadásait is illusztrálta, köztük kedvenceit: Krúdy, Mikszáth és Móricz műveit. Legtöbb műve a balassagyarmati Jánossy és az ipolysági Simonyi galériában találhatóak. Zórád Ernő 2000-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet, rá egy évre Balassagyarmat Horváth Endre díjjal, a főváros I. kerülete Díszpolgári kitüntetéssel jutalmazta – ismertette a városvezető.

Ezt követően Demus Zsófia képregénykutató, kommunikációs szakember mutatta be a Zórád Ernő nevével fémjelzett pályázat részleteit.

– Az egyoldalas pályázatra két korcsoportban lehet pályaműveket beküldeni: egyénileg vagy alkotói csoportként, a pályaműveket egy többtagú szakmai zsűri fogja értékelni. Az első korcsoport a 0-15 éves, a második a 16-99 éves korosztály. Az első korcsoport első helyezettje 50 ezer forint pénznyereményben részesül, míg a további kiemelkedő alkotásokat képregénycsomaggal díjazzuk. A második korcsoportban is értékes nyeremények találhatnak gazdára – ismertette a képregénykutató, aki a pályázat beadási feltételeit is elárulta: – A képregény lehet színes vagy fekete-fehér, hagyományos grafikai eszközökkel készített vagy digitális, de mindenképp tartalmaznia kell a pályázó alkotó(k) nevét és elérhetőségét, alkotócsoport esetén elég egy emailt küldeni, de ebben az esetben a levélben is szerepelnie kell felsorolva az összes érintett alkotó nevének és elérhetőségének. Egy email több pályaművet is tartalmazhat, de egy alkotó maximum két pályaművet adhat be. A képregényt csatolmányként vagy letöltőoldalra mutató linkként küldjék el részünkre.

Demus Zsófia továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a beküldött képregényeket csak A3-as méretben, legalább 300 DPI felbontásban várják PDF-formátumban a zoradkepregenypalyazat@gmail.com címre. A fájl megnevezésének is tartalmaznia kell az alkotó(k) nevét és a képregény címét.

A pályázat minden egyes határideje szorosan kötődik Zórád Ernő életének fontosabb eseményeihez, ezért 2024. február 11-ig, a polihisztor házassági évfordulójához kapcsolódva várják az alkotásokat. A pályázat legjobb képregényeiből pop-up kiállítást is szervezni fognak Balassagyarmat főterén Zórád halálának évfordulóján, április 8-án, illetve a Szépirodalmi Figyelő folyóiratban is lehetőséget biztosítanak a megjelenésre.

(zábrádi)

Legújabb cikkek

Programok