spot_img

Fenyőházi-Nagy Andrea: Minden gyermek sportoljon!

2024. júl. 15.

Városunk legnagyobb utánpótlás bázisaként ismert BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sportegyesület Fenyőházi-Nagy Andrea személyében új vezetővel gazdagodott. A klub vizes szakosztályokkal bővíti a helyi és környékbeli fiatalok sportolási lehetőségét. Erről és sok másról is faggattuk az újdonsült operatív igazgatót.

Mikor kerültél kapcsolatba a sporttal?

Balassagyarmaton születtem, az általános és középiskolai tanulmányaimat is itt fejeztem be. Ezután testnevelő tanárként végeztem Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán. Szülővárosomban atletizáltam, de emellett a Dózsa suliban minden sportágban részt vettem versenyeken. Egerben kapott nagyobb hangsúlyt a kézilabda iránti szeretetem, Gyarmaton az akkori női kézilabda csapatban játszottam. Az egri tanulmányok után a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanultam, majd közgazdász diplomát szereztem. Ezután kanyarodtam vissza a sport felé, elkezdtem edzőként dolgozni utánpótlás gyerekeknél. Közben elvégeztem a mesterképzést testnevelő szakon. 2018-ban kerestek meg Érdről, hogy lenne-e kedvem ott folytatni a munkát, mint gazdasági és szakmai vezető. Nagyon meglepett a megkeresés, és nem volt sok gondolkozási idő, végül belevágtam.

Hogyan jött a megkeresés, hogy legyél a BSE Palóc Farkasok UP SE operatív igazgatója?

A megkeresést több olyan munka előzte meg, amely a balassagyarmati sportélethez kapcsolódott. Véleményem szerint a BSE vezetésében akkor merült fel, hogy dolgozhatnánk közösen, mivel sok közös célt fedeztünk fel. Jelenleg nagyon sok a munka, a labdarúgás már nagyon jól működik, de új sportágat, szakosztályt elindítani soha nem könnyű. A mi esetünkben nem csak az úszás, hanem a fiú-férfi kézilabda is elindult.

Sokan kíváncsiak lehetnek, hogy mit csinál pontosan egy operatív igazgató.

Mindent. Ha kell, tárgyalok edzőkkel, sportolókkal, beszélgetek a szülőkkel. Összehangolom az egyesületben folyó munkát, koordinálom a terem, uszoda, sportpálya használatát. Kapcsolatban állok fenntartókkal, üzemeltetőkkel. Ha kell, jegyzőkönyvet vezetek a mérkőzésen és még sorolhatnám.

Mit tudhatunk az egyesületről?

Jelenleg négy szakosztállyal működünk: labdarúgás, úszás, kézilabda, atlétika. Ebből három működik, az atlétika remélhetőleg néhány hónapon belül kezdi meg fiatal edzőcsapatunkkal a működést. Létszámot tekintve októberre szeretnénk elérni a 350 főt. Edzők tekintetében elmondható, hogy az ország több pontjáról érkeztek remek szakemberek minden sportágban. Célunk, hogy minden gyermek találja meg a neki legmegfelelőbb mozgásformát, a tehetségeknek irányt tudjunk mutatni és segíteni a fejlődésüket. A rendszeres edzések mellett versenyeztetést és egyéb szabadidős programokat is biztosítunk számukra.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó látogatása új kapukat nyitott a Palóc Farkasok életében. Az úszó szakosztály a látogatás alkalmával megkezdte a tevékenységét. Hogyan zajlanak jelenleg az edzések?

Az úszásban három szakképzett edző foglalkozik a gyerekekkel. Iskolai oktatást és délutáni edzéseket is biztosítunk a kezdőtől a versenysportolókig. Emellett felnőtt úszásoktatás is indul.

Mi az, amit a legfontosabbnak tartasz az utánpótlás nevelés kapcsán?

Legfontosabb, hogy elérjük gyerekeinknél, hogy a mozgás az életük része legyen, közösséghez tartozzanak és ismerjék meg saját határaikat. Hiszem, hogy a sportoló gyerekek teljesítménye nem csak az adott sportágban, de az iskolában is jobb lehet. Kiemeli az egészségtudatosságot, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Jövőre ilyenkor mivel lennél elégedett?

Ha elmondhatnánk, hogy a BSE Palóc Farkasok olyan utánpótlás sportolási lehetőségeket kínál Palócország fővárosában és térségében, ahol minden gyermek megtalálja a számára ideális mozgásformát és évek múlva is a mindennapjai részévé válik a sport. Továbbra is legfontosabb motivációnk a működés terén: minden gyermek sportoljon!

Zábrádi Dorottya

Legújabb cikkek

Programok