spot_img

Baczka György: A nápolyi az igazi!

2024. máj. 20.

Tavasszal elkészítette Magyarország legjobb pizzáját, azóta küldetésnek tekinti a minőség megismertetését: a gyarmati Baczka Gyuri hite és meggyőződése a régi.

Májusban a Piaggio Pizzakészítő Bajnokságon, a Tavaszi Food Truck Show keretein belül, Magyarország legfinomabb pizzáját készítetted – hogyan emlékszel a nem hétköznapi diadalra?

A siker ízét mai napig érzem és tapasztalom. A verseny számomra sok új barátot adott a verseny társak közül és a szakmai zsűriből egyaránt, akikkel a mai napig jó viszonyt ápolok. A cím elnyerése után felvettem a kapcsolatot azzal a céggel, amelyik hazánkban forgalmazza az egyetlen AVPN-minősítéssel rendelkező, nyílt lángú, hordozható pizza kemencét (kertishop.hu). Nagyon segítőkészen álltak hozzám, egy készüléket felajánlottak számomra, hogy még jobb minőségben tudjam elkészíteni a nápolyi pizzákat. Nagy elismerés számomra, hogy ők is bizalmat szavaztak nekem.

A különleges, mascarponés, szarvasgombakrémes alapú pizzádat azóta hányszor és hány embernek kellett elkészítened?

A versenyt követően, ígéretemnek eleget téve, elkezdtem Nógrád vármegyében népszerűsíteni a nápolyi pizzát. Feleségemmel hétvégente különböző helyszíneken pizza esteket tartottunk, mindenhol nagy sikerrel. Természetesen a sláger a nyertes pizza volt, melyből a nyáron legalább 500 darabot készítettünk.

Sokszor előfordult, hogy a siker, illetve a cím miatt kerestek meg?

Pizza estjeinket erre a sikerre alapoztuk. Nem árulok el titkot, felkerestek különböző vendéglátó egységek, hogy szeretnék, ha az ő vendégkörük is megkóstolhatná a pizzáinkat. Bátran és büszkén mondhatom, kialakult egy kisebb rajongó tábora a pizzáimnak, akik szinte az összes helyszínre követtek. Ezúton is szeretném a támogatásukat megköszönni, sokat jelentett nekünk.

A nápolyi pizza mellett tetted le a voksod, tántoríthatatlan vagy e téren?

Abszolút, megmaradt a nápolyi pizzák utáni rajongásom, nem tudom elképzelni, hogy ettől eltántorodnék valaha is.

De miért is éppen a nápolyi?

A tradicionális nápolyi pizza jellegzetessége miatt. Alapját a 00-ás olasz pizza liszt és minősített alapanyagok adják, amit lassan kelesztünk és hosszan érlelünk. Ezt követően 60-90 másodpercig 400-450 fokon, nyílt lángú kemencében sütjük. Így lesz ropogós, mégis szaftos, gazdag ízélményű pizza.

Anno beszéltünk arról is, hogy hazánkban sok helyen inkább hajaz egy-egy pizza kenyérlángosra, mint klasszikus italiano pizzára.

A fent említett tésztát prémium minőségű sam marzano paradicsomszósszal megkenünk, fior di latte mozzarellával megszórunk, majd olasz feltétekkel gazdagítunk. Valóban ez a pizza, nem pedig a kenyérlángosszerű valami.

Hogyan telnek a mindennapok?

Hétvégente a rétsági food truck kocsinkban pizza napokat tartok, melynek nagy a sikere. De mostantól a balassagyarmati pizzarajongók is megtalálnak, ugyanis decemberben a gyönyörű főtéren, a műjégpálya mellett megtalálhatóak leszünk a készítményeinkkel, forró italokkal, minden héten, csütörtöktől vasárnapig, 16-20 óra között.

A név és a cím kötelez: Baczka György – 2023 Év Pizzája.

Próbálok ennek megfelelni. A jó pap is holtig tanul, rengeteget kísérletezek a mai napig, hiszen már teljesen az életem meghatározó részévé vált a nápolyi stílusú pizzák iránti szerelem.

Hogyan tovább?

Mindenképp szeretnék részt venni egy-két komoly szintű pizza work shop-on, hogy 2024-ben is megmérettessem magam a nagybetűs pizza világában. Elhatározásom és hitem a régi: szeretnék nagyon sok finom pizzát sütni, és egyre több emberrel megszerettetni az igazi olasz pizzát.

(szilágyi)

Legújabb cikkek

Programok