spot_img

Mesterien körmöznek

2024. máj. 17.

Immár igazoltan a szakmájuk legjobbjai azok a balassagyarmati kézápoló és körömkozmetikusok, akik a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mesterképzésen sikeresen helyt álltak és a közelmúltban átvehették a szakma legrangosabb elismerését: a mesteroklevelet. Ghebali Kenza, Hutyán-Magos Nóra és Dienes Mónika kézápoló és körömkozmetikus mesterek mesélnek szeretett hivatásukról.

Ghebali Kenza neve sokak számára ismerősen csenghet. Az algériai gyökerekkel rendelkező, de már évek óta Balassagyarmaton élő hölgy a Séfek Séfe reality főzőműsorban tett szert országos ismertségre, ahol Vomberg Frigyes food stylist, séf csapatával egészen a döntőig menetelt és kiérdemelte a legjobb amatőr címet.

Gasztronómia iránti szenvedélye a mai napig töretlen, a verseny sikerét követően felkérést kapott a nógrádgárdonyi kastélyszálló konyháján, ahol hétvégente főz és számtalan rendezvényre hívják. Városunkban workshopokon, gasztronómiai témájú eseményeken találkozhatnak vele a helybéliek. De vajon hogyan és mikor került kapcsolatba a körmös szakmával?

„Egy gyermekkori barátnőm, Horváth Krisztina, a Crystal Nails mesteroktatója inspirált, hogy belevágjak e gyönyörű hivatásba és az ő pártfogása alatt kezdtem el bontogatni a szárnyaimat manikűr-pedikűrösként. A kézügyességemet édesapámtól örököltem, hiszen arról az ágról mindenki aranyműves, ékszerész. Tanulmányaimat a gyes alatt végeztem el, majd 2005-ben tettem sikeres vizsgát a Budapesti Ipartestületnél.”

Az idő őt igazolja, az évek hosszú sora alatt ugyanis rengeteget képezte magát és a mai napig folyamatosan fejleszti tudásanyagát, sikereiről számos oklevél tanúskodik.

„Sokat jártam az országot, hogy olyan szakemberektől lessem el a szakma fortélyait, akik a legnagyobb nevek és számomra is motiválóak. Ilyen Szikszai Katalin műkörömépítő mester vagy a gyarmati Molnár Mariann nails educator is, aki világhírű a szakterületén, neki nagyon sokat köszönhetek, rengeteget tanultam tőle és a mai napig számíthatok a segítségére.”

Kenza tevékenységét főállásban végzi, szolgáltatásai között megtalálható a manikűr, a gyógypedikűr és a műköröm építés. Határait mindig szereti feszegetni és folyamatosan keresi a kihívásokat.

„Az orosz gépi manikűr a szívem csücske, amit leginkább a sima géllakkozásnál és a megerősített géllakknál használok, de imádok extrém formákat is építeni és olyan újszerű eljárásokat, újabbnál újabb technológiákat alkalmazni, amikben kihívást látok.”

Vendégeit családtagokként kezeli, mindig nagy odafigyeléssel, szeretettel, profizmussal foglalkozik a körmükkel és a lelkükkel is. Mottója: nincs lehetetlen, csak tehetetlen, ezért is adta be jelentkezését a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterkurzusára, ezzel egy újabb vágya vált valóra: oktathatja a jövő nemzedékét.

„Leírhatatlan érzés volt, amikor a kezemben tartottam a mesteroklevelemet: ahhoz tudnám hasonlítani, amikor pillangók repkednek a gyomorban.” Mint fogalmaz a mesteroklevél megszerzése egy hatalmas mérföldkő az életében, hosszútávú tervei között szerepel, hogy tudását átadja minél több fiatalnak, illetve nagy álma válna valóra, ha pedikűrből is megszerezné a mester fokozatot. Addig is a Szondi Technikum ingyenes képzésein oktatóként találkozhatnak vele a leendő kézápoló és körömkozmetikusok. A kezdő körmösöknek az a legfőbb tanácsa, hogy csak az menjen a szépségiparba, aki szereti az embereket.

„Engedjük el az irigységet, az önzőséget, legyünk türelmesek! Cselekedjünk a vendég kívánságai, igényei szerint, adjunk tanácsot színválasztásban, formaválasztásban és az aktuális divatot illetően. Kerüljük a szakmai féltékenységet, legyünk diszkrétek és ne pletykáljunk! Folyamatosan képezzük magunkat és a legfontosabb, hogy szívvel lélekkel csináljuk. Mindig legyen egy célunk az életben! Higgyék el, hogy e tanácsokat megfogadva sikeresek lehetnek, vendégkörüket megtarthatják és tovább bővíthetik.”

A balassagyarmati Hutyán-Magos Nóra fiatalkora ellenére igen aktív a szakterületén. Férjével egy öt és egy nyolc éves fiú gyermeket nevelnek. Tizenöt éve tevékenykedik körömkozmetikusként. Középiskolai tanulmányait a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban végezte, majd felvételt nyert a Műszaki Főiskola formatervező karára. Elmondása szerint mindig is szerette a kreatív tevékenységeket és vonzották a fantáziadús szakmák, ezért később beiratkozott kozmetikus képzésre Salgótarjánba.

A kozmetikusi szakmát nem elégelte meg, ezért egy másik szépségipari tevékenységgel, a műkörömépítéssel egészítette ki profilját. E két szakmát főállású vállalkozóként huszonegy éves korától űzi saját szalonjában. Mellette a NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában kozmetikusokat tanít, miután a Kodolányi János Főiskola pedagógiai szakát sikeresen elvégezte. A mesteroklevél számára is új lehetőségekkel teli kapukat nyitott, régi vágya volt, hogy a szakma csúcsára kerüljön. Amint megtudta, hogy a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elindítja a kurzust azonnal beadta a jelentkezését.

„Boldogsággal töltött el, hogy a kemény, megpróbáltatásokkal teli, több éves munkánknak meglett az eredménye család, gyerekek és két munka mellett. Az itt megszerzett tapasztalatokat a jövőben kamatoztatni tudjuk szakterületünkön és az élet más területein is. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan szakma, amely folyamatos fejlődést kíván meg tőlünk, ezért is buzdítom arra a szárnyaikat még bontogató fiatalságot, hogy tanuljanak, igenis merjék megélni az álmaikat és legyenek szikla szilárd elképzeléseik, céljaik. Ne ragadjanak le egy szinten, hiszen az alapképzés egy kezdetleges tudást nyújt. Legyenek bátrak, merjenek jelentkezni továbbképzésekre, mert a technológia folyamatos fejlődésével és az új ágazatok megjelenésével csak az élethosszig tartó tanulás és az önfejlesztés segítségével tudnak létjogosultságot szerezni. A sok-sok befektetett energiának, tanulásnak mindenképp meglesz az eredménye. Minél jobban fejlesztik magukat annál ügyesebbek és magabiztosabbak lesznek. Nem szabad megelégedni a kevesebbel, érdemes mindig új technikákat elsajátítani. És ami a legfontosabb az a vendégekhez való viszonyuk: legyenek empatikusak, kommunikatívak, hiszen nem minden esetben azon van a hangsúly, hogy ki mennyire ügyes vagy tehetséges a szakmában, hanem azon, hogyan viszonyul a vendégköréhez. Jó esetben életre szóló barátságok is kialakulhatnak e kis közösségekben vendég-vendég, vagy vendég-kozmetikus között.”

Nóra céljai között szerepel, hogy körmös tanulókat oktasson, több éves tapasztalatának köszönhetően megszerzett tudását szeretné átadni a jövő generációjának, hogy az iskolapadból képzett szakemberek kerüljenek ki a szépségipar nagyvilágába. Mottója: „A precizitás elengedhetetlen. Nem szabad beérni kevesebbel, mindig törekedjünk a jobbra!”

Az élet örök tanulás és verseny, de legyőzni csakis magadat kell. Mindig lehetsz jobb – vallja Dienes Mónika, aki 2005-ben szerezte meg a kéz- és lábápoló, műkörömépítő szakképesítést így 19. éve gyakorolja ezt a szakmát. Mikor ejtette rabul a szakma szépsége?

„Ez egy érdekes történet. Édesapám boltjában dolgoztam amikor húgom barátnője Budapestre járt műkörmös tanfolyamra. Párszor megkért, hogy menjek el neki modellnek és a vizsgán is én voltam a modellje. Nem ismertem addig ezt a szakmát és míg ő tanult rajtam, én figyeltem. Nagyon megtetszett, szinte beleszerettem. A vizsgán én súgtam neki mikor mi következik, mit hogyan csináljon. Amikor hazaértünk a vizsgáról, beszélgettünk még a Thököly utca sarkán. Épp azt mondtam neki, hogy mennyire szeretnék én is körmös tanfolyamra járni, de két óvodás gyerek és munka mellett ezt nem tudom megtenni, amikor Révész Ákos, a volt rendőrfőkapitány a kezembe nyomott egy szórólapot, hogy műkörömépítő tanfolyam indul Balassagyarmaton. Ráadásul apukám boltjától pár méterre, a Kincsestár udvarán lévő épületben. Nem volt kérdés, hogy megyek-e.”

„Az általános iskola elvégzése után férfiruhakészítő lettem majd munka mellett levelezőn érettségiztem. Ezután kétéves nappali rendszerben középfokú ügyintéző titkár végzettséget szereztem német alapfokú nyelvvizsgával. Ezt követően férjhez mentem, született két fiam. Időközben édesapám vállalkozó lett, így egyértelmű volt, hogy a húgommal nála dolgozzunk. Ezért megszereztük a boltvezető képesítést és én a mérlegképes könyvelő bizonyítványt is. Így édesapám piacon lévő magboltjában dolgoztam főállásban és mellékállású vállalkozóként körmöztem. Amikor édesapám nyugdíjas lett, főállásban folytattam a körmözést. Minden évben elmegyek több továbbképzésre, hiszen ez egy gyorsan fejlődő szakma. Mindig vannak új anyagok, új technikák. Hobbiból angolt tanulok, pár éve középfokú nyelvvizsga bizonyítványt is szereztem. A manikűr, pedikűr és paraffinos kézápolás mellett géllakkozást, porcelán, zselé és fusion gel műkörömépítést készítek vendégeimnek.”

A mesteroklevél új célok elérésére motiválja Mónikát.

„Már régebb óta terveztem a mesterképzést, de a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara most indított először ilyen képzést. Elég hosszú idő volt mire összejött a létszám, így nagyon vártam a kezdést. Salgótarjánba jártunk fel az oktatásra, ez elég megterhelő volt munka mellett, de minden órán ott voltam. Nagyon élveztem, hogy új ismeretekre tehetek szert és kicsit kiszakadhatok a hétköznapokból. Legjobban a pedagógia tetszett, még sosem tanultam ilyet és nagyon gyakorlatias, jó tanárunk volt Zsiga Judit személyében. De tanultunk még informatikát, jogi- és gazdasági ismereteket, marketinget, kamarai adminisztrációs ismereteket a szakmai elmélet és gyakorlat mellett. Emellett sok új embert ismertem meg. Rengeteg mennyiségű tananyag és szigorú, kemény két napos vizsgával zártunk. Büszke voltam magamra és elégedettséggel töltött el, amikor a kezemben foghattam a mesteroklevelet. Mivel alaptermészetemnél fogva szeretek tanulni, keresem a lehetőségeket. Szeretnék munka mellett oktatni hiszen a szakma csúcsa az, ha átadhatod a tudásod a következő generációnak, de a tanulást sem vetettem el, szépészet szakon diplomás szakoktató képzés gondolata is foglalkoztat.”

Leendő tanítványainak és a kezdő körmösöknek sok hasznos tanáccsal tud szolgálni.

„A körömdizájner szakma úgy szép, ha hivatásnak éled meg. Állandó tanulás, fejlődés. Mindig törekedj arra, hogy minőséget adj ki a kezedből. Ezen kívül, aki körmös, emberekkel dolgozik, egy kicsit pszihológus is. Nyugodt környezetben az évek alatt megnyílnak a vendégek, így a körmös “minden titkok tudója”. Ami még a legfontosabb a minőségi munka mellett: a türelem és a diszkréció.”

Zábrádi Dorottya

Legújabb cikkek

Programok