spot_img

Harmincnegyedik alkalommal hívták életre az irodalmi versenyt

2024. máj. 20.

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola 34 éves hagyományt folytatva rendezte meg a Madách Imre-Mikszáth Kálmán vers-és prózamondó versenyt.

A nagy múltra visszatekintő irodalmi találkozót a balassagyarmati Városháza dísztermében rendezték meg Mikszáth Kálmán születésének 177. évfodulóján. A programon helyi, hazai és határon túli szereplők is érkeztek, hogy együtt éltessék az irodalom és a versmondás nemes ügyét, emlékezzenek a névadókra, valamint szakmai és emberi kapcsolatokat építsenek, ezzel is kereteket adva a kultúra további támogatásához.

A rendezvényt Magyar Panna szívhez szóló éneklését követően Zérczi Miklós, a szervező iskola igazgatója nyitotta meg.


A határokon átnyúló rendezvénynek már szinte törzstagjai vannak, akik felkészítő tanáraikkal, vagy önállóan évről-évre képviselik iskolájukat a versenyen. Idén huszonkettő diák versengett a helyezésekért.
– A Rimaszombatból, Fülekről, Csengerből, Zilahról, Salgótarjánból és Balassagyarmatról érkező versenyzők az első fordulóban egy, az emberi kapcsolatokat bemutató lírai vagy prózai alkotást tolmácsoltak, a második fordulóban pedig kedvenc alkotásukat adták elő – árulta el Bellér Annamária, a szervező intézmény pedagógusa. Kiemelte, hogy idén igen széles volt a repertoár: Petőfi Sándor, József Attila vagy Ady Endre éppúgy “megjelent” köztünk, mint Karinthy Frigyes vagy Muszka Sándor. A versmondást követően Mikszáth Kálmán születésnapjára emlékezve közös koszorúzáson vettünk részt, majd a zsűri döntésére várakozva Kecskeméthy Lilla megzenésített versekből álló hangulatos műsorát élvezhettük – mesélte a pedagógus, aki arra is rávilágított, hogy ez a rendezvény mindig egy különleges színfolt a tanév eseményei sorában, hiszen mint fogalmaz a versenyzésen túl nagy öröm viszontlátni kedves barátainkat, kollégáinkat testvériskoláinkból, és az újonnan kialakuló barátságok is előremutatnak, és reménykedéssel töltenek el bennünket.

A sorrendben előadó diákok tekintélyes szakmai zsűri előtt léptek pódiumra.
A bírálók elnöki székében Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, drámapedagógus, előadóművész foglalt helyet. A zsűri tagjai voltak Mihályi Magdolna a Rákóczi Szövetség alelnöke, a székelyföldi Varga Sándor verstábor lelkes szervezője és Csábi István Madách-díjas előadóművész, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A végeredmény az alábbiak szerint alakult.
Első helyezést ért el Papp Alexandra Katalin (Sylvania Főgimnázium, Zilah). Második helyre két versenyzőt is méltónak talált a zsűri: Mihalovics Zsófiát a Füleki Gimnáziumból, és Farkas Patrikot a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumból. A harmadik helyezett pedig Szepesi Panni Dorina, a Füleki Gimnázium tanulója lett.
A zsűri különdíját kapta Vass Ede (Füleki Gimnázium), a közönségdíjas Rózsa Hanna Réka (Mikszáth Kálmán Középiskola, Balassagyarmat)
A csengeri testvériskola különdíját kapta Rácz Ivett (Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia) A zilahi testvériskola különdíjára Darabos Barbarát (Füleki Gimnázium) találták érdemesnek. A füleki iskola különdíját pedig Nándori Lara (Mikszáth Kálmán Középiskola) érdemelte ki.
Mihályi Magdolna kilenc versenyzőt hívott meg a nyári székelyföldi verstáborba. Ők: Papp Alexandra Katalin, Mihalovics Zsófia, Farkas Patrik, Szepesi Panni Dorina, Rózsa Hanna Réka, Vass Ede, Tóth Viktória, Balázs Attila, Fajd Laura.

A versmondó verseny keretein belül képzőművészeti pályázatot is hirdetett a Mikszáth Technikum, melynek a végeredménye a következő lett:
I. helyezett: Rózsa Hanna Réka (NVSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola Balassagyarmat)
II. helyezett: Fenyvesi Daniella (Kisvárdai SZC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium)
III. helyezett: Lázár Rebeka (Sylvania Főgimnázium, Zilah)
Különdíjban részesült Váradi Zsaklin (Mikszáth Kálmán Középiskola)
-Igazán tartalmas napon vagyunk túl, köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket! Köszönjük kollégáinknak a szervezőmunkát, a profi vendéglátást, a finom falatokat, köszönjük diákjainknak a segítséget a verseny lebonyolításában, és természetesen köszönjük a vers-és prózamondó fiataloknak az élményt, amellyel megörvendeztettek bennünket! – zárta gondolatait Bellér Annamária.

Zábrádi Dorottya
Fotók: Reznyík Márió

Legújabb cikkek

Programok