spot_img

Lehoczki Dávid: Méhészkedni életérzés

2024. máj. 20.

Az év méze díjjal kitüntetett Lehoczki Méhészet finomságai az egyik legüdébb színfoltjai a hazai kézműves termékek széles palettájának. A vállalkozást vezető Lehoczki Dávid 24 éves kora óta tevékenykedik a méhek körül, számára igazi életérzés eme tevékenység. Mint mondja kevesen tudják, milyen hatalmas és odaadó munka kell ahhoz, hogy egy üveg valóban minőségi, kézműves méz kerüljön a családok asztalára.


Lehoczki Dávid 1992-ben született Balassagyarmaton. Átalános iskolai tanulmányait Varsányban és Szécsényben, majd a szakközépiskolát a Szondiban végezte bútorasztalosként. Vállalkozása gyakorlati méhészeti részét jelenleg Varsány külterületén végzi.

Mikor kezdődött a Lehoczki Méhészet története?

2016 tavaszán kezdődött munkásságom három méhcsaláddal. Volt barátnőm szülei méhészkednek és ők ajánlották, hogy próbáljam meg, hiszen mindig is közel álltak hozzám az ízeltlábúak. Ettől az évtől fogtam bele a méhészkedésbe. Ekkor öt méhcsaláddal teleltem be, majd 2017 tavaszán vásároltam hozzá további ötöt. Ebből a tíz méhcsaládból fejlődött fel a jelenlegi 160 családos állomány.

Milyen alapelv szerint dolgozol?

Hinni, Tudni, Tenni! Egy méhész barátomnál láttam ezt az idézetet egy faragott táblán és nagyon magaménak éreztem. Hiszem, hogy egy fontos kapocs vagyok a természetben a méhek által, mert sajnos a házi méhcsaládok nélkülünk, méhészek nélkül már nem képesek egy-két évnél tovább életben maradni! Így ha nincs méhész nincsenek méhek és vele nincs beporzás! Tudni fejben, hogy a családok előtt kell lennem legalább egy héttel a termelés szempontjából és tenni a 40 fokban is a dolgomat méhészruhában fizikai munkát végezve.

Milyen mézeket kínálsz a vásárlóidnak?

Tavaszi vegyes virágméz, repceméz, galagonyaméz, akácméz, selyemfűméz, hársméz, nyári vegyes virágméz, napraforgó méz, de a kínálatban van még propolisz, propoliszos krémméz, bodzás akácméz, lépesméz akácmézben, szárított virágpor és alkalmanként diós akácméz is készül. Elsődleges célközönségem a közvetlen a környezetemben élők, akik visszatérő fogyasztóim lesznek és akikkel baráti viszonyt tudok kialakítani, ápolni.

Mit tanácsolnál a laikusoknak, hogyan ismerhetik fel a minőségi mézet?

Minőségi méz elsősorban a termelőknél vásárolható meg. Ez talán a legfontosabb, amit tudni és hangsúlyoznunk kell. Minőségi mézet nagyon nehéz küllem alapján megítélni. Az adott fajtamézeknek mi, méhészek tudjuk, hogyan kell kinézniük és milyen víztartalommal kell rendelkezniük, de ezt a fogyasztók csak tapasztalat útján tudják elsajátítani. Például egy krémmézre vagy egy kikristályosodó mézre nem nézünk furcsán, mivel a méznél ez egy természetes folyamat. Ennek örülni kell, mert ez adott esetben a méz jó minőségét is tükrözheti.

Magyarország méze a Lépesméz akácmézben lett a méhészetedből, illetve Az Év Kiváló Magyar Méze versenyen mind a négy mézed minősítést kapott. Hogyan érintettek az elmúlt időszak szakmai sikerei?

Nagyon nagy elismerések számomra. Nem gondoltam volna, hogy az én portékáim ilyen szép eredményt fognak elérni, hiszen tudtam, hogy olyan méhészek is neveznek a versenyre, akikre a mai napig felnézek. E rangos elismerések mind megerősítenek abban, hogy igenis jó, amit csinálok és ezt folytatni kell. A méz egy bizalmi termék, ami egyfajta bizalmat ad azoknak, akik még nem a vásárlóim. Az ország díjnyertes mézét szinte a kezdetek óta készítem. Nagyon szeretik az emberek. Nem csak küllemileg esztétikus, de beltartalmi értéke is kiváló.

Vásárokon, termelői piacokon találkozhatunk veled. Mely mézeket ajánlod a vásárlók figyelmébe a téli időszakban?

Mindig a vásárlótól függ mihez keres mézet: ajándék lesz, vagy csak teába viszi. Mindig az adott szituáció mondja meg, hogy melyik mézet mihez ajánlom, mert minden terméknek más a jótékony hatása.

Mi a motiváló erőd?

Motivációmat vagy a méhesben vagy a vásárlóim szemeiben, mondanivalójukban találom meg. Rengeteg a pozitív visszajelzés és ezekből a gondolatokból merítek mindig erőt. A méhész egész életében tanul, minden év más és más, újabbnál újabb kihívásokkal. Méhésznek együtt kell mozdulnia a természettel, erőt meríteni belőle, vele együtt változni. Amikor a méhesben vagyok szalad az idő! Naphosszakat kint vagyok és szinte észre sem veszem ebben a csodálatos világban, amit a méhek nyújtanak nekem.

Hitvallás.

Méhészkedni életérzés. A természettel együtt lélegezni, együtt mozdulni, változni!

Milyen elképzeléseid vannak?

Jövőbeli terveim között van a méhészetet nyitottabbá tenni azon emberek számára, akik betekintést szeretnének nyerni eme csodálatos világba. Egy pergetőhelyiség építése és egy kiszerelő helyiség kialakítása a jövőben az elsődleges célom.

Zábrádi Dorottya
Fotó: Galbács Tamás

Legújabb cikkek

Programok