spot_img

39. ISZN: kilenc társulat viszi színpadra produkcióját

2024. júl. 19.

Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat rendeznek február 16-18. között a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az ország egyik legnagyobb amatőr színjátszó fesztiválját idén 39. alkalommal rendezik meg, ahol hét város kilenc társulata mutatkozik be. A rendhagyó programsorozat megújulásáról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők kedd délelőtt.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Csikász István termében először Golyán Krisztina intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. A rendezvény kapcsán elmondta, hogy a nagymúltú színjátszó fesztiválra műfaji megkötés nélkül hazai és határon túli magyar nyelvű, nem hivatásos színházi műhelyek és társulatok jelentkezését várták.

-Huszonnégy pályázat érkezett, ebből kilenc társulat mutatkozhat be a fesztiválon – ismertette a vezető, aki hozzátette, hogy idén is nagyon változatosnak ígérkezik a mezőny. – A modern, aktuális témájú, könnyed és klasszikus darabok egyaránt megtalálhatóak az előadások közt olyan különleges, új előadáshelyszínekkel mint a könyvtár vagy a büfé. Boldog vagyok, hogy a Felvidékről is érkezik társulat a versenymezőnybe, valamint a zsűriben is új tagot köszönthetünk ifj. Vidnyánszky Attila, színész, rendező személyében Ascher Tamás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező és Regős János, színész, rendező, író mellett – mesélte az újdonságokat Golyán Krisztina, aki arra is kitért, hogy a versenyzők, nem csupán szakmai értékelést, hanem minősítést is kaphatnak. -A legjobbak pénzdíjban részesülnek, továbbá a fődíj külalakja is megújult. A legjobb előadás címben részesülő társulat – a pénzdíjazás mellett – Bartha Boglárka a 39. ISZN-re készített alkotását veheti át. A fesztivál többek közt e díj átadásával zárul, a díjátadógála vendége Csőre Gábor színművész lesz. Minden látogatónak különleges élményt szeretnénk nyújtani akár színházi, akár színházon kívüli személyekről van szó – emelte ki beszédében az intézményvezető.

-Célunk az ISZN esetében, hogy kinyissuk, „megfiatalítsuk” a fesztivált. A folyamatos, tudatos minőségfejlesztésre a következő évek folyamán is kiemelt figyelmet fordítunk. Idén törekedtünk az ISZN-t megjelenésében az eddigieknél színesebbre kreálni, a kitűnő alapokat felfrissíteni. Bízom benne, úgy, mint egykor, most is a fesztiválunkon bontogatják szárnyaikat hazánk jövőbeli nagy színészei, rendezői – hangsúlyozta Golyán Krisztina.

Zolnyánszki Zsolt Benedek művelődésszervező, galériavezető az intézmény munkaközösségének egyik legrégebbi tagja ismertette a fesztivál szellemiségét. Kiemelte, hogy az irodalmi és színjátszó napok kezdete 1964-re vezethető vissza. -A mozgalom pár év alatt országossá, majd 1983-tól nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött, melyet két évente rendeznek meg. A kamarajátékok országos fesztiválja kiváló lehetőség a fiatal, feltörekvő tehetségek bemutatkozására, itt gyűlik össze az amatőr színjátszás krémje. A rendezvény számos híres és elismert színházi rendezőt és színészt segített már a reflektorfénybe – mondta a művelődésszervező.

Medvácz Eszter az önkormányzat kulturális-ifjúsági referense az ingyenesen látogatható három napos fesztiválról adott tájékoztatójában elmondta, hogy az ország számos pontjáról: Solymárról, Székesfehérvárról, Budapestről, Tatabányáról, Bajáról, Győrből és a szlovákiai Kassáról is érkeznek amatőr színjátszó csoportok a fesztiválra, köztük sok visszatérő fellépővel. Újdonság, hogy négy helyszínen lesznek megtekinthetőek a darabok: a művház kamaratermében, a Csikász teremben, a könyvtárban és az aula büfében. Idén négy kategóriában történik díjazás. A legjobb előadás 300 ezer forintot, míg a legjobb rendezés 200 ezer forintot vihet haza, a legjobb színésznek és színésznőnek járó összeg fejenként 150 ezer forintban lett megállapítva.

A programok február 16-án 17.30-kor kezdődnek. Az ünnepélyes megnyitót követően a Világ és a vége – Gálaelőadást láthatja a közönség Wass Albert regényei alapján, Orbán Bori, Dóczy Péter főszereplésével. 21 órától Wunderlich József zenés estje következik.

Február 17-én szombaton 9.45-től a köszöntőt követően kezdődnek a versenyelőadások. 10 órától a Kis Herceg,Napfényes Színi Társulat-Solymár (Kamara terem),11.45-kor a Caligula helytartója, Örökség csoport-Székesfehérvár (Kamara terem), 13.45-kor Az átok- Kikötői legendák, Szabad Színház- Székesfehérvár (Kamara terem), 15.15-től az Atlasz, Proscenion Drámaszínpad- Budapest (Csikász terem), 17.00 Csapodár Madár, Orfeusz Társulat- Tatabánya (Kamara terem), 18.20 Ruby, Rábl Színpad és Zenei Közösség-Baja (Könyvtár), 20.45-kor Sűrített, avagy életigenlés halálnem választással, Trainingspot Társulat- Budapest (Csikász terem), 22.30-kor Jókedvvel, bőséggel, Rév Színház- Győr (Aula) előadásokat láthatja a közönség.  24 órától pedig partyzni vár mindenkit Rigó Zoli.

Február 18-án, vasárnap a kassai társulat, a KGSzT, A félőlény című előadásával folytatódik a fesztivál, amelyet 11.30-kor szakmai műhelybeszélgetés követ. A programok 15 órakor díjátadóval és fesztiválzáróval végződnek.

zábrádi-sümegi

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok