spot_img

Egy igazán édes nap: minden a mézről szólt a nemzetközi találkozón

2024. júl. 19.

Mézédes élményekben bővelkedett az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozó, melyet immár huszonnegyedik alkalommal rendeztek meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A nagy népszerűségnek örvendő esemény részeként termékismertetőket, szakmai előadásokat tartottak, felavatták az újdonsült mézlovagokat és bemutatkozott az ország új mézkirálynője is.

A szlovákiai Ipolyszakálosi Ipolyvölgye Méhészszervezet és a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület 24. alkalommal hívta életre Nógrád vármegye legnagyobb mezőgazdasági és méhész szakmai rendezvényét, az Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozót, amelynek idén is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szolgált otthonául.

Szombat délelőtt az épület földszinti része pillanatok alatt megtelt élettel oly sokan voltak kíváncsiak a méhészeti eszközkiállításra és vásárra. A forgatagban többek között lehetőség nyílt a különböző mézek, méhészeti termékek kóstolójára, vásárlására, kézműves foglalkozásokra, szaktanácsadásra is. Mézből készült kézműves termékekből, mint például szappanokból, gyertyákból továbbá méhészeti szakeszközökből idén sem volt hiány, így mindenki megtalálhatta a kedvére való árucikket. A „Mézescsupor” gyermek rajzpályázat kreatív alkotásai ezen a napon kerültek nyilvánosság elé, amelynek szintén csodájára járhattak a nézelődők. Míg a gyermekeket játszóház és sok-sok meglepetés, finomság ejtette rabul, addig a felnőttek a kamarateremben kulturális és szakmai programokat élvezhettek.

Az ünnepi műsor nyitóprodukciójaként sárközi táncot mutatott be a közönségnek a Vadóka néptáncegyüttes, majd a nemzetközi találkozót Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke nyitotta meg.

– Mézzel védd az egészséged, s ne csak Nógrádban, hanem a Felvidéken, Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben is, mert ez egy nagy térségi összefogás. A méhészeket a barátság és az összetartozás jellemzi, így ezt szeretnénk erősíteni a találkozóval is. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generációk, a gyerekeink ismerjék meg a méz kultúráját, a mézfogyasztást – hangsúlyozta Diósi László, aki azt is megosztotta, hogy a „Mézescsupor” rajzpályázatot a kezdetektől meghirdetik, amelyre idén több száz alkotás érkezett országhatáron túlról is, mint mondta szinte minden megyéből kaptak legalább egy nevezést.

Ezt követően a házigazda város nevében Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere mondta el az alkalomhoz kapcsolódó gondolatait.
A városvezető örömét fejezte ki, hogy minden évben összejönnek az Ipolymenti méhészszervezetek határon innen és túlról, hogy kapcsolataikat tovább erősítsék. Mint fogalmazott a méhésztársadalom a legösszetartóbb szakmai közösség Magyarországon és területi eloszlást tekintve egész Európában a mi hazánkban a legtöbb a méh egyedszám, ami az itt élő méhészeknek köszönhető. Beszédében elmondta, hogy a méhészek nehéz időket élnek jelenleg, ugyanis nem csak a kínai méz okoz gondot számukra, hanem az ukrán méz dömpingje is. Utóbbi importtilalmát kormány a napokban törölte el. A polgármester kihangsúlyozta, bízik abban, hogy az uniós nyomásra meghozott döntést a kormány majd kompenzálja a méhészek számára.
Végül kiemelte: – Jó hír, hogy az elmúlt tíz évben megtöbbszöröződött a magyarországi mézfogyasztás, de ezt az irányvonalat továbbra is követni kell, ezért az állampolgároknak azt javasoljuk, hogy a fehér méreg, a kristálycukor helyett válasszák a mézet édesítésként, illetve lehetőségeik szerint helyi termelőktől vásároljanak.

Az eseményen Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei referense ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program lezárultával egy új időszak kezdődik közös agrárpolitika néven. Mint fogalmazott az Európai Unióban a vidékfejlesztési támogatások rendszerét elfogadták, a támogatások rendelkezésre állnak, így ebben az évben több mint 69 pályázat fog megnyílni. Bíró Anna a továbbiakban arra buzdította a jelenlévőket, hogy ezeket a lehetőségeket maximálisan használják ki beleértve az olyan közös együttműködéseket is, mint a termelői csoportok kialakítása, a fiatal gazda pályázat, vagy egyéb agroturisztikai lehetőségek.

Ezután Borszéki Viktória, a 2023-as év mézkirálynője mutatkozott be, aki egy éven keresztül képviseli a méhésztársadalmat. Feladati közé tartozik, hogy minél szélesebb körben és minél több korosztállyal megismertesse a méz és egyéb méhészeti termékek egészségre gyakorolt jótékony hatásait, felhasználási lehetőségeit és sokszínűségét. Ebből a célból járja az országot és különböző méhésztalálkozókra, mézfesztiválokra látogat el és tart előadásokat a témában. Szívügyének tekinti, hogy a gyerekeknek is átadja tudását, ezért mézes reggeli programokat tart számukra.

A hivatalos ünnepi ceremóniát a Palóctáj Mézlovagrend felvonulása és az új tagok lovaggá avatása, eskütétele koronázta meg. A mézlovagrend 28 fős tagsága idén három új taggal bővült: Balog Csaba, Csáki Balázs és dr. Seszták Attila személyében.
A nap hátralévő részében szakmai előadásokat tartottak.

A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával valósult meg.

(zábrádi-sümegi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok