spot_img

Tavaszköszöntő, avagy a Nagy Magyar Túlélés

2024. ápr. 19.

Régi kulturális hagyományaihoz méltóan, helyi és fővárosi Madách-díjasok fellépésével köszöntötte a tavaszt Balassagyarmat. A magas színvonalú művészeti program helyszíne a Madách Mozi volt.

Mint már annyiszor, Majdán Béla művelődéstörténész ismét nem mindennapi művészeket „csábított” az Ipoly menti kisvárosba. Az esemény moderátora köszöntő szavaiban elmondta: idén januárban Nógrádi Gergely kapta meg a Nógrád vármegyei Madách Imre-díjat. Az a világhírű énekművész, egyben zsidó főkántor, akinek szíve parallel zsidó és magyar. „Ám – gyermekkora révén – szíve egyik apró csücske palóc is”.

Az est másik meghívottja Koltai Róbert – Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész – volt. Koltai – saját elmondása alapján – Balassagyarmatnak, azon belül is a Madách Mozinak köszönheti azt, hogy 1993-ban megszülethetett a „Sose halunk meg” című film. Végh Antallal együtt Balassagyarmatra hívták egy beszélgetésre, ahol a színművészt a sors összehozta Juhász Judit akkori kormányszóvivővel. A pénzhiánnyal küszködő rendező előtt végül is utóbbi közbenjárására nyílt meg az út a Szerencsejáték Zrt. felé, mely támogatni tudta a produkciót. „ „Köszönöm, Balassagyarmat!”- tette hozzá a színművész.

A gálaműsoron elsőként három helyi Madách-díjas lépett fel. Csábi István előadóművész, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója keresztmetszet adott Balassagyarmat irodalmi életéből Balassi Bálinton, Szabó Lőrincen át Csikász Istvánig.
Ember Csaba karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke öt évtizede vezeti a 161 éves Balassagyarmati Dalegyletet. A közönség Franka Beáta karnagy vezényletével egy izraeli kánont hallhatott, míg Ember Csaba vezetésével palócföldi népdalokat adott elő az énekkar. Ifj. Ember Péter, trombitaművész, zeneszerző vezetésével a Latte Maffiato – a mozi előterében – járult hozzá az est hangulatához, híres filmzenék fölidézésével.

Nógrádi Gergely a „Sose halunk meg” által megidézett időszakból énekelt Elvis Presley, Frank Sinatra számokat, de a film olasz slágere is felcsendült. A közönség ismét világszínvonalú produkciót hallhatott. Koltai Róbert az édesapjától tanult, „Péter bátya” című Petőfi-verset mondta el, amely- a ’ 48-as forradalom évfordulójához közeledve nagyon is időszerű volt. A színművész megidézte Dés László dalait is, köztük a híres „ Legyen úgy”-ot.

Nógrádi Gábor író, a Sose halunk meg forgatókönyvírója,- Nógrádi Gergely édesapja – Gaál Ildikó rendező és Koltai Róbert néhány kulisszatitkot osztott meg a filmről. Melyben – többek között az is elhangzott, hogy a „Sose halunk meg” a nagy magyar túlélést szimbolizálja. Az est végén a közönség megnézhette a több mint harminc éves kultikus filmet.

Szabó Andrea

Fotó: Sümegi Tamás

Legújabb cikkek

Programok