spot_img

Március 15.: balassagyarmati kiválóságokat díjaztak nemzeti ünnepünkön

2024. júl. 16.

Március 15-e meghatározó ünnep a Legbátrabb Város életében, hiszen 2017 óta nemcsak a ’48-as forradalom vívmányait ünnepeljük ezen a napon, hanem a képviselő-testület által kitüntetetteket is. Idén hatan részesültek a Balassagyarmat Közösségéért és a Fiatal Példakép elismerésekben. A díjakat a Forr a dalom színpadi show keretében adták át a Madách Moziban.

Közel kétszáz év telt el, hogy legnagyobb költőnk ledobta láncait és felébresztette nemzetét. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából a hagyományokat követve koszorúzással egybekötött emlékező műsor vette kezdetét a napsütéses március 15-i délutánon. Az új pompájában díszelgő Palóc ligetben először a Kóvári Lovarda lovasai vonultak be a Rákóczi indulóra és foglalták el a helyüket, majd a Himnusz eléneklését követőn Csach Gábor, városunk polgármestere mondta el ünnepi beszédét.

A koszorúzáson megemlékeztek a 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségeiről, azokról a hősökről, akik életüket adták a magyar szabadságért és hazánkért. Az emlékezés virágait a méltó helyére került Petőfi-szobor talapzatánál helyezték el az emlékezők. A város önkormányzata és a polgármesteri hivatal nevében Csach Gábor polgármester, Huszár Péter alpolgármester és dr. Varga Andrea jegyző helyezte el a koszorút.

A Vadóka Néptáncegyüttes verbunk táncával, Ember Péter Kossuth-nóta trombitajátékával színesítette a programot, míg a Palóc Múzeum erkélyén a Nemzeti dal is elhangzott. A megemlékezés a Szózattal ért véget.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Vadóka Néptáncegyüttes, Ember Péter, a Kóvári Lovarda és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársai.

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában egész napos ünnepi családi napot hívtak életre, ahol a nemzeti ünnephez kapcsolódó ingyenesen látogatható programok kínálkoztak. A játékos kedvűek történelmi tudáspróbán eleveníthették fel az 1848/49-es eseményekhez kapcsolódó ismereteiket. Természetesen a családok és a gyerekek sem maradtak élmény nélkül. Őket kézműves foglalkozások, kvízjátékok, verses-bábos tárlatlátogatások és baba-mama játszósarok fogadta, de a múzeum Petőfi-kiállítása is gazdagította a programkínálatot.

A nap további részében egy lenyűgöző színpadi shownak lehettek szem- és fültanúi a vendégek, amely rendhagyó módon a Madách Filmszínház nagytermébe költözött.

A Forr a dalom színpadi műsoron Nemesvári Norbert, az est házigazdája köszöntötte a nagyérdeműt, majd zenés, táncos, verses, színpadi előadások sorozata ejtette ámulatba a közönséget. Rodák Rebeka, Ember Péter és Makrai Dorottya hangulatos dallamokkal hódították meg a hallgatóság szívét, Deme Panni, a Kiss Árpád Általános Iskola tehetséges tanulója szépen szavalt, míg a Vitalitás SE látványtáncosai ünnepélyes koreográfiákkal lepték meg a közönséget. Az est folyamán fellépett az Unbothered Band gyarmati fiatalokból álló pop-punk zenekar is, akik egy saját számmal és egy Dzsúdló feldolgozással lepték meg a publikumot.

A balassagyarmati képviselő-testület által 2024-ben hat városi kitüntetés talált gazdára az 1848-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából. A díjakat Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester adták át az arra érdemeseknek.

Balassagyarmat Közösségéért díjat vehetett át a Kertész István Alapítvány, a magyar és az egyetemes zsidó kultúra közös értékének, a balassagyarmati zsidó örökségnek, harminchárom esztendeje színvonalas őrzője, gondozója, közkinccsé tevője, melyet töretlenül és tudományos szisztematikával épített fel, folyamatosan fejlesztett. Az alapítvány egyik kiemelt, állandó küldetésének tekinti a balassagyarmati és környékbeli, Ipoly-menti ifjúság zsidóságtörténeti ismeretének bővítését, az újabb és újabb generációknak a zsidóságról, a zsidó-keresztény kapcsolatokról szóló tudásának széleskörű bővítését a két nagy világvallás azonosságaival és különbözőségeivel történő megismertetésüket. A díjat Bauer József, a Kertész István Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át.

Balassagyarmat Közösségéért díjat kapott Mahót Pálné, helyi vállalkozó, virágkötő, a Re-formáló Egyesület helyi szervezetének tagja. Balassagyarmaton a Deák Ferenc utca 2. szám alatt létesített „Enni adok” ételdobozt a létrehozásától, minden nap feltölti ételadománnyal. Mindig szeretettel és megbecsüléssel fordul embertársai felé. Odaadóan és kitartóan teszi az önként vállalt feladatát, az elesett emberek minden esetben számíthatnak rá. Lelkesen és becsületesen tevékenykedik a rászorulókért. Küldetésének érzi, hogy támogassa embertársait, az egyik legaktívabb tagja az egyesületnek, évek óta töretlenül segíti a hátrányos helyzetben lévő embereket.

Balassagyarmat Közösségéért díjat vehetett át Pintér Tivadar, lelkes lokálpatrióta, víz-, gáz-, és készülékszerelő, vállalkozó, virágtermesztő, közösségi ember, aki önzetlenül segíti a városlakókat, szépíti a várost és mindig megpróbál a közösségért tenni. Majd egy évtizede segíti Erdély árváit, de magyarországi karitatív szervezeteket is támogat, illetve aktív a helyi adománygyűjtésekben. Igazi nagy „szerelme” a virágtermesztés. Hat éve hozta létre a Palócföld Tulipános Kertjét, amely minden tavasszal és nyáron nemcsak a Szedd magad akció helyszínéül, hanem igazi közösségi térként is funkcionál, ahonnan több száz virágot adományoz szeretetotthonokba, intézményekbe, különböző egyházi és városi rendezvényekre.

Fiatal Példakép kitüntetésben részesült Bukovszky Anna, a magyar női kézilabda-válogatott keretének kapusa, a Praktiker-Vác 21 esztendős balassagyarmati kapusa. Kilencévesen kezdett el kézilabdázni, először szülővárosában, majd az ózdi Lóci DSE után a Váci NKSE junior klubjához került. 2017 és 2020 között lehetőséget kapott a felnőtt NB1/B-ben a Gödi SE csapatában. Ez időszak alatt a Serdülő Európa-bajnokságon, Göteborgban, az Ifjúsági Európa-bajnokságon, Celjében aranyéremhez, majd ugyanitt a Junior világbajnokságon ezüstéremhez vezette csapatát. 2022-ben került a magyar kézilabda-válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. 2023-ban ölthette magára először a válogatott mezét, melyben többek közt az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon védte hazánk kapuját. Ez volt az első világversenye, mely fontos mérföldkő volt sportpályafutásában. Sportolói sikerei kitartásának és hatalmas akaraterejének köszönhetőek. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója pénzügy és számvitel szakon.

Fiatal Példakép kitüntetést vehetett át dr. Demus Zsófia képregénykutató, kommunikációs szakember, aki több mint négy éve az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntes tagjaként a borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tart egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat heti rendszerességgel. Középiskolás és egyetemi évei alatt önkéntes animátori munkájával rendszeresen segítette a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ gyermekfoglalkozásait. 2018-19-ben Makovecz ösztöndíjasként Kolozsváron, majd Erasmus ösztöndíjasként Bécsben folytatott tanulmányokat. 2019-től az InDaHouse Hungary Egyesületnél forrásteremtési és kommunikációs munkatársként tevékenykedik. Értékteremtő munkájával a borsodi mélyszegénységben élő gyermekeket szolgálja. Több reklámügynökség munkatársa, a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál és a Hungarocomix lelkes szervezője. A Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájában 2023-ban szerezte meg doktori címét. Doktori disszertációjának témája a többféle stílust, műfajt ötvöző jelenséggel, a fotóképregénnyel foglalkozik. Balassagyarmatiként különös figyelmet szentel a balassagyarmati születésű Zórád Ernő képregényíró, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista munkásságának.

Fiatal Példakép kitüntetésben részesült Sebján Rebeka Rozália táncpedagógus, edző, táncos, koreográfus, pontozóbíró, aki a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc tagozatának befejezése után elvégezte a Burattino Iskola Bailart Stúdiójának színházi táncos OKJ képzését, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen táncos és próbavezető, illetve moderntánc pedagógus mesterdiplomát szerzett. Táncos sikerei nagyrészt városunkhoz kötődnek. A Vitalitás Sportegyesület versenyzőjeként 15 éven keresztül több, mint száz érmet, kupát nyert hazai és nemzetközi versenyeken, táncfesztiválokon szóló, duó és csoportos koreográfiákkal különböző tánckategóriákban. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola növendékeként művészeti fesztiválok és tanulmányi versenyek díjazottja volt. A mai napig mindkét szervezetben felkészítő tanárként, edzőként vezeti sikerre tanítványait. Kiemelkedő szakmai munkájának köszönhetően a Vitalitás SE junior és felnőtt táncosai komoly elismertségre tettek szert országos és nemzetközi szinten. Országszerte felkérik tánciskolák, klubok, tánckurzusok vezetésére, edzőtáborokban való közreműködésre. Élete, a tánc iránti feltétlen alázata, odaadó tanári munkája példaértékű, mint ahogy kötődése szülőföldjéhez a helyi táncélet fejlesztésén keresztül.

A díjazottak a méltató kisfilmek levetítését követően vehették át az elismeréseket. A gálaest megkoronázásaként felcsendült Balassagyarmat Dala az összes fellépő és díjazott közreműködésével. Az ünnepségsorozat az idén 25 éves Ismerős Arcok zenekar jubileumi koncertjével zárult.

A színvonalas programok Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Madách Mozi szervezésének köszönhetően valósultak meg.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás

Legújabb cikkek

Programok