spot_img

A jövő zeneművészei

2024. júl. 16.

A 2022-es Príma-díj után, idén a Nemzeti Tehetség Program keretén belül a Kulturális és Innovációs Minisztérium Lévárdi Beáta zongorapedagógusnak ítélte a „Bonis Bona – A Nemzet tehetségeiért” díjat „Kiváló tehetséggondozó” munkájáért. A művésztanárt a nívós elismerés kapcsán a három rendkívül tehetséges növendékéről faggattuk, akik sorra zsebelik be az országos díjakat és teszik le névjegyüket a nemzetközi porondon.

Ha csak az idei esztendőt vesszük szemügyre nem telt el olyan hónap, hogy ne adtatok volna hírt magatokról. Sikert sikerre halmozva meneteltek előre a hazai és a nemzetközi színpadon. Mégis hogyan kezdődött el a közös út?

Mindhárom növendékem: Mózes, Dalibor és Nelli is négy és fél évvel ezelőtt kezdték el nálam zongora tanulmányaikat a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában. Már akkor kiderült számomra, hogy mennyire fogékonyak és érzékenyek a zene finomságaira. Tehetségüket, képességeiket megpróbálom a legmesszebb menőkig kiaknázni, fejleszteni.

Mit is tudhatunk a három tanítványodról?

Szalay Demeter Mózes és Pásztor Nelli a Balassi Bálint Gimnázium 6. osztályos diákjai, Chomát Dalibor pedig a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója.
Mózes egy nagyon különleges képességű növendékem, abszolút hallással rendelkezik, koncentráló képessége és zenei érzékenysége, zenetörténeti tájékozottsága kimagasló. Imádja a vonatokat és német nyelven anyanyelvi szinten beszél. A közismereti iskolában kitűnő tanuló. A Virtuózok nemzetközi tehetségkutató verseny elődöntőjében a legjobb 20 versenyző között volt.
Dalibor is különleges képességgel rendelkezik, muzikalitása, szenzibilitása messze túlmutat kortársai képességein. Kreativitása és az általa alkotott zenemű pályázata alapján a IV. Kis zenszerzők online országos zeneszerzői verseny I. helyezettje és fődíjasa lett a tavalyi évben. A két fiú nagyon jól kiegészíti egymást kamarapartnerként, így tudtak az országos Négykezes és Kétzongorás verseny I. helyezettjei lenni 2021-ben.
Nelli szintén egy tehetséges növendékem. Koncentráló képessége, kitartása, egyénisége, kiváló alkalmazkodó képessége zongorapartneréhez irigylésre méltó.

Hogyan telnek a közös óráitok?

A gyermekek egyéni óráin a szólódarabokat, a közös órákon pedig a négykezes zeneműveket gyakoroljuk. A foglalkozások mindig nagyon jó hangulatban, a zenélés örömével átitatva zajlanak. Már nemcsak az én utasításaimat, hanem az ő egyéni elgondolásaikat is megvalósítjuk a darabok eljátszása során. Boldogsággal tölt el, amikor egy-egy zenemű megszólaltatása során felfedezem az ő saját egyéniségüket, érzéseiket is. Ez a tehetség!

Milyen rendszerességgel gyakoroltok?

Hetente az iskolai két zongoraóra mellett plusz még egy délutánt együtt töltünk a gyakorlással. A többi napokon a gyerekek önállóan, otthon, akár 1-2 órát is a zongora mellett ülve gyakorolnak. Nincs szünet, az iskolai szünidőben nemzetközi zenei táborokban mesterkurzusokon fejlesztjük és fejlesztik a tudásukat zongoraművészek segítségével.

Dicséretes a mai világban, hogy e fiatalok szabadidejüket áldozzák arra, hogy elmélyüljenek a zeneirodalom lélekformáló mesterműveiben. Miben más egy versenyre való felkészülés?

Hihetetlen erős koncentrálást, odafigyelést igényel mindannyiunktól növendéktől és tanártól egyaránt. A szülők odaadása, anyagi segítsége nélkül, a pályázatok felkutatása hiányában nem tudnánk ilyen kimagasló eredményeket produkálni. Igazából egy nagy család vagyunk, ahol a gyerekek és a szülők mindent megtesznek egymásért. Együtt utazunk a versenyekre, együtt kirándulunk és együtt örülünk a sikereknek. A versenyek nevezési díjainak, útiköltségeinek előteremtésében sok segítséget kapunk Csábi István Igazgató Úrtól és az iskolánk Pro Musica Balassagyarmat Alapítványától. A szülőkkel való pályázataink segítségével Szalay Demeter Mózest támogatja a Moll-Új Európa Alapítvány és a Messzehangzó Tehetségek Alapítványa, Chomát Dalibort és Pásztor Nelli Máriát pedig a Nemzeti Tehetség Program.

Miért hasznos a gyerekek számára, ha időben elkezdenek tanulni egy hangszeren?

A zenetanulás egy életre meghatározó lehet a gyermek számára. Fejleszti a koncentráló képességét, a kreativitását, a nyelvérzékét és legfőképp az értelmi intelligenciája mellett az érzelmi intelligenciáját. Az a gyermek, aki zenét tanul, másként tekint az őt körülvevő világra, sokkal nyitottabb és érzékenyebb a szép és értékes dolgokra.

Hogyan látod a növendékeid előmenetelét?

A tanítványaim fantasztikus eredményeket értek el az elmúlt évek során. Nagy tervük, hogy zenei pályán folytassák majd 8. osztály után a tanulmányaikat és egyszer majd nagyon híres zongoraművésszé vagy zeneszerzővé váljanak.

Mely zongoraművészek hatnak inspirálóan a gyerekek művészi fejlődésére?

Mindhárom növendékem nagy kedvence egy régi barátom, Bogányi Gergely Liszt-díjas zongoraművész, akivel már személyesen is találkozhattak egy közös koncert során. Az ő általa készített zongora meghódította már az egész világot. Meghívott minket a műhelyébe, hogy kipróbálhassuk a zongoráját. Azonban rendszeresen találkozunk más zongoraművészekkel – Eckhardt Gábor, Belák Erzsébet, Megyimóreczné Schmidt Ildikó – is, akik a nemzetközi táborokban is oktatják növendékeimet. Mózes nagy kedvence Lucas és Arthur Jussen zongoraművész testvérpár, akik miatt édesanyjával még Bécsbe is kiutazott, hogy meghallgathassa őket és személyesen is találkozhasson velük a Wiener Konzerthausban.

Legutóbb a spanyolországi IV. Liszt Ferenc online nemzetközi Zongoraversenyen Chomát Dalibor és Szalay Demeter Mózes I. helyezést, Pásztor Nelli II. helyezést ért el. A moszkvai V. Magyar-Orosz Nemzetközi Zongoraversenyen szóló kategóriában Szalay Demeter Mózes I. helyezést, Chomát Dalibor II. helyezést, Pásztor Nelli III. helyezést ért el. Zongoranégykezes kategóriában Szalay Demeter Mózes-Chomát Dalibor I. helyezést, Szalay Demeter Mózes-Pásztor Nelli Mária páros III. helyezéssel büszkélkedhet. Milyen megmérettetésekre készültök?

Nagyon sok próbatétel áll még előttünk, hosszú a sor. Májusban Csehországba utazunk, ahol a IV. Broumovi Nemzetközi Zongoraversenyen mutatják be tudásuk legjavát növendékeim. Dalibor új művével indul az V. Kis zeneszerzők online országos zeneszerzői versenyén. A terveink szerint nyáron három zenetáborban is részt veszünk: a Rózsavölgyi Táborban, a budapesti Fesztivál Académia muzsikustáborban és a „Zene határok nélkül” elnevezésű nemzetközi muzsikustáborban.

Zábrádi Dorottya
Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok