spot_img

Tisztelet a doni hősöknek

2024. jún. 16.

Nyolcvanegy esztendővel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. Az évforduló alkalmából, a második világháború magyar katonaáldozatainak tiszteletére a nyugat-nógrádi egyenruhás hagyományőrzők és a Honvédelmi Sportközpont koszorúzással egybekötött emlékmenetet és családi napot szervezett.

A 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a balassagyarmati Honvédelmi Sportközponttal közösen a 81 esztendővel ezelőtt hősi halált halt magyar katonák tiszteletére Doni emléktúrát és családi napot hívott életre.

Az emlékezők szombat reggel a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban csatlakozhattak a hagyományőrző csoport tagjaihoz, akik gyalogos menetüket az Őrhalom-Patvarc-Balassagyarmat útvonalon vitték véghez. Az emléktúra a helyi volánbusz állomástól indult el egészen Őrhalomig. A faluban a római katolikus templomnál tartottak megemlékezést, majd útjuk Patvarcon keresztül a Patvarci úti temetőbe tartott Lászay János ezredes sírjához, ahol immár 11. alkalommal tartottak megemlékezést.

Az emlékműnél Csach Gábor, városunk polgármestere mondott beszédet, amelyben felidézte, hogy a trianoni diktátum mekkora károkat okozott Magyarországnak. A városvezető többek között felelevenítette a losonci 23. gyalogezred parancsnokának alkaját is.
– A Losonci gyalogezred Balassagyarmati zászlóaljából mintegy ezer katona vett részt a harcokban, négyszázan élték túl a katasztrófát. Lászay János személyében egy nagyszerű katonára emlékezhetünk és reménykedjünk abban, hogy soha nem kell őrült ideológiák miatt vagy területfoglaló háborúk okán katonatársainkra és az elhunyt katonákra emlékeznünk – összegezte a város első embere.

Ezt követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat Lászay János síremlékénél, majd innen a városi Honvédelmi Sportközpontba tértek vissza, ahol a családi nap részeként a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület csatajeleneteit láthatták az érdeklődők, valamint lézer- és légfegyveres, továbbá airsoft lövészeten vehettek részt. A napot a témát körülölelő produkciók színesítették. Gere József 23/II. gyalogzászlóalj a Donnál címmel tartott érdekes előadást, míg Bakos Gyula a második világháború egyik legismertebb géppuskáját ismertette a hallgatósággal.

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok