spot_img

Adorján és Párkányi Raab: Kettős kiállítás nyílt a Galériában

2024. máj. 24.

Adorján Attila Munkácsy-díjas festőművész és Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész közös tárlata nyitotta meg kapuját a Horváth Endre Galériában.

Megnyílt az új esztendő első tárlata a Horváth Endre Galériában, amely Adorján Attila Munkácsy-díjas festőművész, valamint Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész alkotásait vonultatja fel.

A kiállítótérben először Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető üdvözölte a résztvevőket kiemelve, hogy az idei év kiállításait – a tavalyi kiállítássorozatot folytatva – egy koncepció alapján hozzák létre, amely a „genius loci”, magyarul a „hely szelleme”, Balassagyarmat összetartó erejére épül. Így az idei évadban a Palócföldhöz és a városhoz kötődő alkotókat invitálják a város galériáiba. A vezető továbbá felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy kövessék nyomon a galéria és a művelődési központ gazdag programkínálatát.

A Balassagyarmaton született és középiskoláit is itt végző művészpáros kiállítását Feledy Balázs művészeti író ajánlotta a nagy létszámú közönség figyelmébe.

– Nem hiszem, hogy volna még egy olyan nagyságú város hazánkban, amely két olyan képzőművészt fel tudna mutatni, mint Adorján Attila és Párkányi Raab Péter – hangsúlyozta a méltatásban a művészeti író.

Hozzátette: – A két alkotó egy évjárat, akik festőként és szobrászként nagyon magasra jutottak. Mindketten Balassagyarmat szülöttei, középiskolai tanulmányaikat is itt végezték. Szülővárosukban szerették meg hivatásukat, itt kapták első korrektúráikat munkáikra, itt élő tanárok fedezték fel tehetségüket és innen indultak el a fővárosba továbbtanulni a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, Egyetemre.

A művészeti író beszédében kiemelte a különös párosítás érdekességét: a festő és a szobrász egy térben létezik, de ezen is túlmutat barátságuk, amely rendkívül korai, gyermekkorból táplálkozó. Mint fogalmazott művészeti eszményeikben is sok közös vonást lehet felfedezni, amelynek támpontja a tradíció ápolása, a jelen korhoz való viszony és a tökélyre való törekvés.

Feledy Balázs kuriózumként azt is elárulta, hogy a két művész között rengeteg azonosság fedezhető fel. Rendkívüli, hogy a Képzőművészeti Egyetemen túl is szereztek támogatókat, hiteles mestereket. Ilyen Attila esetében Gyémánt László festőművész, grafikus, aki a mai napig meghatározó mestere, valamint Veress Sándor László festőművész, míg Péter előrehaladását Melocco Miklós szobrászművész támogatta. Kiemelendő, hogy mindkét alkotó pályájának elindulásában meghatározó szerepet játszott Csemniczky Zoltán Munkácsy-díjas helyi szobrászművész is.

Adorján Attila művészetére rátérve elmondta: festői kollekciójában olyan munkákat láthatunk, amelyeknél a hely szelleme és közelsége meghatározó. – Jellemzően sorozatokat fest, és egy különleges szépségfelfogás igézetében él. Életképein szűkebb és tágabb környezetének egy-egy kiragadott jelenetét képezi le, egyfajta korérzést vetít ki emberi viszonyokra, melyekben a hiperrealizmus vagy fotorealizmus tradícióját éleszti újjá a 21. századi gondolatiságot sugallva. Rendkívül pontosak nála a kompozíciók, fontos az arányrendszer, leginkább történéseket, állapotokat, helyzeteket, benyomásokat jelenít meg festményein tűpontos precizitással. Ő a valóság precíz megjelentője. Képeiről sugárzik a szabadság szeretete – ismertette az író.

– Párkányi Raab Péter kisplasztikáiban is kiemelkedik a gondolatiság. Művészeti elszántsága már a korai indulásában megmutatkozott, a mai napig tudatos pályaépítés jellemzi munkásságát. Anyagok, technikák, szemléletek varázslója. Egyben mintázó és faragó szobrász is, a mészkő és a bronz használatának szimbiózisa jelenik meg egy művön belül is. Művészetében egyedülálló ahogy kövekkel és márványokkal megteremti a kompozíció egységét. Fantasztikusak a grafikái, de a fotográfiái is híresek. A római Santa Francesca Romana Bazilikában nemzetközi közönség előtt nyílt fotókiállítása a keresztútról. Bárhol sétálunk Balassagyarmaton a Kossuth-díjas alkotó plasztikái jönnek szembe velünk. E hiteles alkotások több évtizedre nyúlnak vissza, akárcsak a nemrég a Civitas Fortissima téren elhelyezett Fráter Erzsébet szobra – tárta fel a részleteket Feledy Balázs.

A különleges művészeti alkotásokat bemutató tárlat február 22-ig várja a képzőművészetek szerelmeseit a Horváth Endre Galériában.
A kiállítás kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok