spot_img

Főhajtás a Legnagyobb Palócnak

2024. máj. 24.

177 évvel ezelőtt, 1847. január 16-án született a nagy palóc mesemondó, Mikszáth Kálmán. Az évforduló alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az író mellszobránál.

Diákok, tanárok, intézményvezetők és sokan mások összegyűltek, hogy fejet hajtsanak a 177 esztendeje született magyar kritikai realista próza nagymestere előtt. Az idén 31 éves, salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság szervezésében kedd délután a Civitas Fortissima téren található Mikszáth-szobornál vette kezdetét a megemlékezés.

A rendezvényen Pásztor Sándor, a társaság alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy az 1993. januárjában megalakult társaságuk hosszú idő óta szoros kapcsolatot ápol a határon túli testvérszervezeteikkel, köztük a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával is. Az intézménnyel közösen összefogva, együttműködve folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél tovább életben tartsák a Mikszáth-kultuszt.

Ezt követően Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait.
– Mikszáth Kálmán nem csupán egy író volt, hanem egy nemzet szószólója is, aki nemcsak az irodalomban jeleskedett, hanem a társadalom alakításában is aktívan részt vett. Tisztelte városunkat, szerette Nógrád vármegyét, mindene volt Palócföld s a haza. Mindmáig példakép lehet minden magyar számára! – hangsúlyozta a művelődési központ igazgatója.

Beszédében kiemelte, hogy szerencsések vagyunk, hiszen e gyönyörű, virágzó városban egy olyan örökséggel rendelkezünk, amelyet maga Mikszáth hagyott ránk. Ám mint fogalmaz ez az örökség felelősséggel is jár: ha azt szeretnénk, hogy gyümölcsöző legyen, dolgoznunk kell rajta. Értékeink megőrzése és átörökítése mindannyiunk számára feladat!

„Ma Mikszáth Kálmán születésének 177. évfordulóját ünnepeljük, azonban az ünnepnapon túl is éltetünk kell őt, s mindazt, mit örökül ránk hagyott. Küldetésünk, hogy méltók és hűek maradjunk hozzá és a címhez, melyet ő adományozott nekünk. A címhez, mi kimondja Balassagyarmat Palócország fővárosa. Csodáljuk, fedezzük fel, alakítsuk a mindenkori Görbeországot. Fontos, hogy összetartsunk. Támogassuk a Mikszáth Kálmán Társaságot és minden olyan szervezetet, kezdeményezést, mely a nagy palócot és a palócságot élteti. Emlékeztessük magunkat arra, hogy bármely apró cselekedet hozzájárulhat kultúránk és közösségünk megtartásához, felvirágzásához. Jövőnk a helyi identitás erősítésétől függ. Higgyünk benne, hogy a Mikszáth-örökség ápolása nem csupán a közös múltunk tisztelete, hanem a közös jövőnk építése is. Mikszáth Kálmán példáját követve arra buzdítok mindenkit, hogy ne csak emlékezzünk, hanem éljük meg a kultúra örömét a mindennapjainkban is. Éljünk a kulturális sokszínűséggel, melyet városunk és a Palócföld kínál határon innen, határon túl! Legyen ez az alkalom mindenki számára motiváló, hogy tovább vigyük azt a szellemiséget, melyet Mikszáth Kálmántól kaptunk, hiszen a múlt értékei fejlődésünket szolgálják.” – zárta gondolatait Golyán Krisztina.

Az emlékműsorban közreműködtek a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum tanulói: Nándori Lara, Rózsa Hanna Réka. Felkészítő tanáruk: Nagy Anikó.
A városi intézmények, iskolák és a társaság tagjai mellett Balla Mihály országgyűlési képviselő és Csach Gábor polgármester is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

(zábrádi-sümegi)

Legújabb cikkek

Programok