spot_img

Hat üveg bor után akasztással fenyegetőzött

2024. jún. 22.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt emelt vádat egy 45 éves vanyarci férfivel szemben, telefonos fenyegetéssel kényszerítette intézkedésre a rendőrséget.

A vád szerint a férfi 2023. május 27-én hat üveg bort ivott meg, és ittasan 22 óra 34 perckor felhívta a mobiltelefonjáról a 112-es segélyhívót. Az operátorral közölte, hogy „amennyiben azonnal nem jönnek ki érte a rendőrök és viszik be őt tanúként kihallgatni a fia elleni büntetőeljárásban, akkor kinyírja, felakasztja azt a személyt, aki hamis terhelő vallomást tett a fiára.”

A fenyegetést a rendőrség komolyan vette és egy rendőri egység a helyszínre vonult, majd a betelefonáló férfit előállították.

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

Mivel a vádlott a betelefonáláskor a „felakasztással és kinyírással” fenyegetéssel arra akarta kényszeríteni a rendőrséget, hogy az ő akarata szerint intézkedjenek, a Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat, és vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a felmerült 322.140.-Ft bűnügyi költség megfizetése mellett.

Az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben az elkövető mégsem tanúsít törvénytisztelő magatartást és a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Legújabb cikkek

Programok