spot_img

Ötvenkét bátor ember a nyírjesi jégtáblák között

2024. máj. 20.

Az évszakhoz képest enyhe, napsütéses időben ötvenketten vállalták, hogy megméretik magukat a hatodik Bátrak Úszásán, amelyet a kezdetek óta a Palóc Rozmárok egyesület szervez meg a Civitas Fortissima hőseinek tiszteletére.

Az immáron országos népszerűségnek örvendő kihívás a festői szépségű Nyírjesi-tó partján regisztrációval, sportorvosi vizsgálattal és bemelegítő tornával kezdődött. A szokásoktól eltérve idén Borda Zsolt csoportos fitness instruktor, személyi edző irányításával melegítették be végtagjaikat a jelentkezők.

A teljes testes átmozgatást követően Házy Attila műsorvezetése mellett a jéghideg, mindössze négy fokos Nyírjesi nagytó vizébe vetették magukat a bátor vállalkozó hölgyek és férfiak mindenféle korosztályból. Az ötös csoportokban vízbe csobbanók húsz, harminc vagy akár ötven métert is megtehettek úszva vagy sétálva.

A nagy érdeklődésnek örvendő sporteseményen a szokásokat követve idén is az Ipoly-völgyi Különleges Mentők szakemberei végezték a vízimentő-biztosítást. Az eddigiektől eltérően a mintegy ötven méter hosszú úszópályát egy teljesen új helyszínen, a közelmúltban elkészült látogatóközpont előtti partszakaszon jelölték ki.

A Palóc Rozmárok által indított kezdeményezés a hat év alatt igazi közösségi, családi eseménnyé nőtte ki magát. A próbatételre nem csak a városból és a környező településekről, hanem az országos számos pontjáról, így Budapestről és Bajáról, valamint a szomszédos Szlovákiából is érkeztek merész egyének. Ipolyságról egy nyolcfős csoport is csatlakozott a bátrak társaságához – akik egyébként az Ipoly-folyó jeges vizében szoktak csobbanni – és tették meg az előre kijelölt, az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők által biztosított pályát.

Természetesen a megérdemelt jutalom sem maradt el. A sikeresen teljesítők az örök időkre szóló hírnév mellett egy tányér meleg ételt kaptak, illetve egy emléklappal távoztak. A finom ételekről és italokról az AztaPasta gondoskodott.
A fagyos vízbe való merüléssel a ma hősei a hagyományokhoz hűen a 105 évvel ezelőtti csehkiverés bátor szereplőire emlékeztek.

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok