spot_img

Nagysikerű színházkavalkád

2024. ápr. 19.

Immár 39. alkalommal költözött be a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba. A fesztivált éjszakába nyúló teltházas érdeklődés kísérte, mely során kilenc társulat színpadi produkcióját élvezhette a közönség.

Városunk önkormányzata és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a Magyar Szín-Játékos Szövetség szakmai támogatásával hívta életre a Madách Imre nevével fémjelzett legnagyobb múltú hazai amatőr színházi mozgalmat.

– A három napos, ingyenesen látogatható fesztiválon kilenc színjátszó csoport lépett fel a Kárpát-medence több terültéről, köztük budapesti, solymári, bajai, székesfehérvári, tatabányai, győri társulatok, valamint a felvidéki kassaiak mutatták be modern, aktuális témájú, könnyed, klasszikus darabjaikat a művelődési ház kamara- és Csikász István termében, valamint az új előadásszínhelyeken: a könyvtárban és a büfében. A fellépők színpadi teljesítményét elismert személyiségekből álló bíráló bizottság értékelte, Perényi Balázs, rendező, író, dramaturg, Regős János, színész, rendező, író és ifj. Vidnyánszky Attila, színész, rendező személyében – árulta el Medvácz Eszter, a város ifjúsági-kulturális referense, a találkozó társszervezője.

A több, mint fél évszázados múltra visszatekintő amatőr színházi fesztivált Frankó Viktória, a Kulturális Bizottság elnöke nyitotta meg a nagyérdemű előtt, illetve Golyán Krisztina, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket: „Célunk az ISZN esetében, hogy kinyissuk, „megfiatalítsuk” a fesztivált. A folyamatos, tudatos minőségfejlesztésre a következő évek folyamán is kiemelt figyelmet fordítunk. Idén törekedtünk az ISZN-t megjelenésében az eddigieknél színesebbre kreálni, a kitűnő alapokat felfrissíteni. Bízom benne, úgy, mint egykor, most is a fesztiválunkon bontogatják szárnyaikat hazánk jövőbeli nagy színészei, rendezői.”

Az ünnepélyes megnyitót követően az Udvari Kamara Színház: Világ és a vége gálaelőadását láthatta a közönség Wass Albert regényei alapján, Orbán Bori, Dóczy Péter főszereplésével.

A szombati versenyelőadások során fellépett a solymári Napfényes Színi Társulat, a székesfehérvári Örökség csoport, a Szabad Színház Székesfehérvárról, a Proscenion Drámaszínpad Budapestről, a tatabányai Orfeusz Társulat, a bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség, a budapesti Trainingspot Társulat. Végül a győri Rév Színház előadását láthatta a közönség. A napot Rigó Zoli hajnalig tartó bulija koronázta meg.

A zárónap a kassai társulat, a KGSzT A félőlény című előadásával folytatódott, amelyet szakmai műhelybeszélgetés követett a Horváth Endre Galériában. A programok díjátadóval és fesztiválzáróval végződtek.

Idén négy kategóriában történt díjazás. A legjobb előadás 300 ezer forintot, míg a legjobb rendezés 150 ezer forintot vihetett haza, a legjobb színésznek és színésznőnek járó összeg fejenként 150 ezer forintban állapították meg. A különdíjasokat 50 ezer forinttal díjazták. A legjobb előadás címben részesülő társulat – a pénzdíjazás mellett – Bartha Boglárka a 39. ISZN-re készített alkotását vehette át. A díjátadó gálán Csőre Gábor színművész értékelte az előadásokat. A sokszínű fesztivál nívóját az alábbi eredmények prezentálják.
A Legjobb színész díját megosztva Boda Tibor, a budapesti Trainingspot Társulat tagja, valamint Bajzák Valentin a bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség Ruby című darabjának főszereplője érdemelte ki.

A Legjobb színésznő díját Manyasz Erika, a budapesti Trainingspot Társulat szereplője a Sűrített – avagy “ÉletIGENlés, halálNEM választással” című darabban nyújtott alakításáért kapta meg.
A legjobb előadásnak járó díjat a Trainingspot Társulat, Boda Tibor: Sűrített – avagy “ÉletIGENlés, halálNEM választással” című darabja kapta.
A legjobb rendezés díjat Dely Gézának, a Rábl Színpad és Zenei Közösség tagjának ítélték oda a Ruby című darab rendezéséért.
Rendezői különdíjban részesült a győri Rév Színháztól Fábián Péter: Jókedvvel, bőséggel című darab író-rendezője.
A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ különdíját a Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulatának ítélték oda.

(zábrádi – sümegi)

Legújabb cikkek

Programok