spot_img

Új tárlat a Szerbtemplomban

2024. ápr. 19.

“Dobog a bronz szíve” címmel nyitja meg kapuját a Tölgyesi – Poós művészcsalád kiállítása március 30-án, szombaton 17 órakor a Szerbtemplom Galériában.

A kiállítást megnyitja István Kovács, a Berlini Magyar Tv tudósítója, közreműködik Porkoláb Anti.

Tölgyesi – Poós Anna és Poós László Ludens:
“Elképesztő belegondolni abba, hogyan válik egy hideg és élettelen anyag, magának térben és időben helyet követelő, élő, lélegző alkotássá…
Mindig arról álmodtunk, hogy egyszer elindítunk egy folyamot, ami rajtunk túlmutatva hömpölyög és fejlődik tovább. Lassan 20 éve vagyunk egy pár, együtt álmodunk, tervezünk és alkotunk. Két gyerkőcünk úgy nő fel, hogy részese a művészi munkásságunk minden percének, így számukra is természetes az alkotás, a teremtés öröme és izgalma, és persze sokszor a gyötrelme is. Régen pályáztunk itthon köztéri szoborra, de hamar eldöntöttük, hogy kimaradunk a hazai könyöklésből és inkább egy magán gyűjtői kört építünk ki. Ezen döntésünk okán, sok évet nélkülöztünk, és még többet dolgoztunk, abban a hitben, hogy egyszer megérik a gyümölcs a közösen nevelgetett fánkon. Igyekeztünk a gyerekeinket is úgy terelgetni, hogy lássak, a művészek élete élhető élet, és még ha nem is lesznek végül szobrászok, tudni fogják, hogy ez egy megbízható és kiszámítható életút. Alkotásainkat, itthon kivitelezzük, saját öntöde, kőfaragó és cizellőr műhely áll rendelkezésre. Van néhány hazai köztéri munkánk, és hála Istennek sok-sok magán gyűjtőnk is, szerte az öt kontinensen.

A kiállított alkotások zömében megrendelésre készültek, minden esetben kis darabszámmal, vagy csak egy példányként leöntve. Átfogó válogatás ez, gyerkőceink 5-6 éves korából, és a nemrég készült alkotásaiból és a mi munkáink is kb. 10 évet ölelnek fel. Nincs állandó kiállítási anyagunk, mert minden öntvényünk egy-egy megrendelés, ami alig várja, hogy repülhessen a tengeren túlra a türelmes befogadójához.
Otthonunknak választottuk a Cserhát lankáit, Hódmezővásárhely halastavakkal és vízi bivalyokkal ékes tanyavilágát és Budapest belvárosát elhagyva, számunkra elengedhetetlen életteret keresve. Lassan 16 éve itt élünk, dolgozunk, és boldogulunk.”

A tárlat május 23-ig lesz megtekinthető.
A kiállítás kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap
A megnyitó nyilvános esemény, melyen interneten is bemutatandó fotó- és videofelvétel készül.

Legújabb cikkek

Programok