spot_img

Kövi Pál emléke előtt tisztelegtek

2024. júl. 19.

Városunk több helyszínén kulturális programokkal és futballmérkőzéssel emlékeztek a magyar és a világ gasztronómiájának egyik legjelentősebb alakjára, a balassagyarmati Kövi Pálra születésének 100. jubileuma és halálának 26. évfordulója alkalmából.

Az Egy csipet foci – Kövi Pál emléknap programjai a gasztrozseniről elnevezett Sportcentrumban kezdődtek szombat délután. A program keretében Balassagyarmatra látogatott a magyar foci világsztárja Détári Lajos „Döme”, a Budapest Honvéd saját nevelésű játékosa, 61-szeres magyar válogatott, 7-szeres világválogatott, 1-szeres Európa-válogatott, 3-szoros magyar bajnok, német- és görög kupagyőztes, akit a helyi focirajongók nagy örömmel fogadtak.

Mialatt a Balassagyarmati Közéleti Válogatott és a Magyarországon élő Olasz Nemzetiségűek Csapata között barátságos futballmérkőzés zajlott, addig a kommentátorok, Borbély Zoltán és Hetthéssy Zoltán Détári Lajossal beszélgettek az Olaszországban, a Bologna, az Ancona és a Genoa csapatánál töltött éveiről. A közönségtalálkozón lehetőség nyílt a világválogatott labdarúgóval való beszélgetésre és autogram kérésre is.

Az izgalmakkal teli találkozót végül 2:3-ra az olaszok nyerték. A rendezvényen Sipos Jenő MLSZ szóvivő és Rakonczai Imre egykori labdarúgó is tiszteletét tette.

Az emléknap a Gansel udvarban folytatódott, ahol Kövi Pál kultusztát kulturális programokkal is felelevenítették. Itt Cserna-Szabó Andrással, az Erdélyi lakoma újratöltve kiadvány szerkesztőjével Olicsek Ádám beszélgetett.

Az est folyamán levetítették „Az olasz futball magyar mesterei” című filmet.

Az AztaPasta Kövi Pál-féle kence kóstolóval, kézműves sörökkel, minőségi italokkal várta a közönséget.

(zábrádi – sümegi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok