spot_img

Tehetséges színészpalánták színpadon

2024. júl. 19.

Több mint száz gyermek mutatta be tudásának legjavát a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ teltházas kamaratermében a 33. alkalommal megrendezett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vármegyei bemutatóján.

Kreativitásból, ötletességből és sokszínűségből ebben az esztendőben sem szenvedett hiányt a Magyar Drámapedagógiai Társaság gondozásában lévő Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozó Nógrád vármegyei eseménye, amelynek a hagyományokat követve ez alkalommal is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ adott otthont. A több évtizedes múltra visszatekintő színjátszó seregszemlére a 6-15 éves korúak érdeklődésének, a csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő előadással lehetett nevezni, műfaji és tematikai megkötés nélkül.

A szombat délelőtti eseményen kilenc színjátszó csoport száz fellépője mérte össze a tudását a mintegy 200 főt számláló közönség előtt. Az eseményen felhívták a figyelmet, hogy a gyermekszínjátszás célja a kulturált, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.

A szemle jó alkalom arra, hogy az iskolai színjátszó csoportok megmutassák magukat, és szakmai visszajelzést kapjanak.

Az emlékezetes fesztiválélményt nyújtó bemutatókat a szakmai vendégek Dolmány Mária drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja és Pátkai Mónika drámapedagógus értékelte.

A zsűri döntése alapján arany minősítést érdemelt ki a Kormos István verses meséjéből készült, Fontányi Andrea által rendezett és átdolgozott A kevély kiskakas című színdarabot előadó Rétsági Általános Iskola Gyöngyöcskék társulat.

A győztes csapat május 12-én, a budapesti fordulón képviselheti a vármegyét.

Sümegi Tamás fotói

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok