spot_img

Elkészült Palócföld legnagyobb családbarát zarándokközpontja

2024. júl. 16.

Négy év alatt teljesen megújult az egyik leghíresebb magyarországi búcsújáróhely, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el. A Budapesttől mindössze 100 kilométerre található nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mária-kegyhely igazi családbarát vallásturisztikai zarándokközponttá fejlődött, köszönthetően a Magyar Turisztikai Ügynökség eddigi legnagyobb támogatásának.

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit. Ezzel a hatalmas területen elterülő zarándokközpont már nem csak elcsendesedésre, a hitélet gyakorlására és lelki feltöltődésre alkalmas helyként működik tovább, hanem az egész család számára kulturális és közösségépítő programok színterévé is válik. A 2020-ban kezdődött építkezésre a Magyar Turisztikai Ügynökség 3.409.255.798 Ft támogatást biztosított.

4 év alatt teljesen megújult az egyik leghíresebb magyarországi búcsújáróhely, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el. A Budapesttől mindössze 100 kilométerre található nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mária-kegyhely igazi családbarát vallásturisztikai zarándokközponttá fejlődött, köszönthetően a Magyar Turisztikai Ügynökség eddigi legnagyobb támogatásának.

A 3.409.255.798 Ft összegből 16 darab új, családi apartmanház és egy 345 kW teljesítményű naperőmű létesült. Kibővült a kálvária kápolna egy 456 férőhelyes urnatemetővel, a kegyhely teljes területére szelektív hulladékgyűjtők kerültek, két játszóteret és egy multifunkcionális sportpályát építettek a gyerekeknek, létrehoztak egy beltéri játszószobát, valamint megújult a nagyparkoló. Mindezek mellett pedig több ezer m2 felületű új utat adtak át, és 627 darab facsemetét ültettek a Mátra és a Cserhát völgyében található kegyhelyre.

– A fejlesztések első üteme 2015-ben zárult le. Azóta eltelt csaknem egy évtized, amely sok-sok tapasztalattal szolgált Szentkút működéséről. Ezekből vontuk le azokat a következtetéseket és tettünk javaslatokat, amelyeknek jelentős része most kézzel foghatóan megvalósult. A világ zarándokhelyeinek többsége szép, vagy még annál is szebb természeti környezetben található. Az Egyház tanítása szerint ez Isten szépségét jeleníti meg a számunkra. A mostani projekttel arra törekedtünk, hogy ezt a kegyhelyet, itt a Cserhátnak ebben a völgyében, megőrizzük és fenntartható módon továbbfejlesszük a következő nemzedékek számára – mondta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, akivel együtt Szentkúton még négy ferences szerzetes teljesít szolgálatot.

De nemcsak új épületekkel gazdagodott a zarándokközpont; a pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kegytárgybolt termékeit is bővíteni egyedi fejlesztésű hitéleti ajándéktárgyakkal, helyi kézműves termékekkel és kegytárgyakkal. Emellett reprezentatív angol és magyar nyelvű kiadvány született Szentkút vallási, kulturális és geológiai értékeiről, valamint a történetéről is készült egy tudományos kötet. Megújult a ferencesekre bízott kegyhely arculata, új weboldalt fejlesztettek és további marketing lehetőségekkel növelték a kegyhely ismertségét.

– A fogadóépülettel szemben lévő északi, ligetes domboldalban kaptak helyet az elsősorban családok számára épült apartmanok, amelyek így szeparáltan, a kegyhely programjaitól függetlenül tudnak működni. A 16 db két hálószobával, fürdőszobával és teakonyhával rendelkező ház mellett egy 114 m2-es fedett közösségi tér is létesült. A családi apartmanokkal így egyidejűleg több, mint 200 fő befogadására vált alkalmassá Szentkút. Az épületekben lévő szálláshelyek mellett sátorozókat is várnak az újonnan kialakított kempingező helyeken – részletezte Borbás Péter DLA építész, a kegyhely fejlesztésének vezető tervezője.

Az elmúlt időszakban megvalósul fejlesztéseknek köszönhetően a kegyhely vendégforgalma jelentősen fellendült és már a búcsúidőszakon kívül is érezhetően megnőtt a látogatószám, amely a projekt egyik célkitűzéseként szerepelt. A családi apartmanok átadásával további növekedésre számítanak Mátraverebély-Szentkúton.

Legújabb cikkek

Programok