spot_img

Takács Csenge: Jó karatéssá válni

2024. júl. 16.

Takács Csenge, a Balassi Bálint Gimnázium 9.d osztályos tanulója, a Balassagyarmati Karate Sportegyesület sportolója és a Magyar JKA Karate Szövetség válogatott tagja Európa legmagasabb színvonalú Shotokan Karate kontinentális viadalán, a belgiumi Gentben megrendezésre került JKA Európa-bajnokságon junior női kategóriában, kata csapat versenyszámban ismét bajnoki címet szerzett, amivel háromszoros Európa-bajnokká vált.

A Pro Filii Alapítvány támogatásával sikerült kijutnod az EB-re. Hogyan készültél?

Miután felépültem a Spanyolországban szerzett sérülésemből, utána apukámmal a csoportos edzések mellett sok időt fordítottunk az egyéni felkészülésre, valamint ott voltak a válogatott órák is, amiken a csapat katára fektettük a hangsúlyt. Őszintén szólva, el voltam keseredve, hogy egyéni versenyszámban nem értem el dobogós helyezést, de pont emiatt kell többet edzenem, apukámat idézve: “Vitathatatlanná kell tenned, hogy te vagy a jobb.”

Milyen érzés ilyen fiatalon háromszoros Európa-bajnoknak lenni?

Nagyon üdítő érzéssel tölt el. Nem tudom elégszer megköszönni a lányoknak, hogy végig ott álltak mellettem és küzdöttek teljes erejükkel csak azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Csapatban dolgozni teljesen más. Nagyon jól szokott esni, amikor meccs közben hallom, ahogy a társaim üvöltve szurkolnak nekem. Ez ad erőt, hogy jobban teljesítsek. Lassan kezdem megérteni, mit jelent az, hogy én vagyok saját magam legnagyobb ellensége.

Mit gondolsz, miért fontos, hogy az ember valamit sportoljon?

Egészségünk megőrzése szempontjából elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Amellett, hogy örökké tartó barátságokat lehet szerezni a sportokon keresztül nagyobb önbizalomra is szert tehetünk. Manapság rengeteg fiú és lány küzd önértékelési problémákkal, de az általunk kedvelt sport segít abban, hogy elfogadjuk magunkat olyannak amilyenek vagyunk.

A karate egy nagyon izgalmas és sokrétű harcművészeti sportág, amely négyéves korodtól meghatározza a mindennapjaidat. A fiataloknak miért ajánlanád ezt a mozgásformát?

Meggyőződésem, hogy a karate sok tekintetben személyiségformáló és olyan dolgokra tanít, amelyek a mindennapokban is állandóan segítenek: megtanít a fegyelemre, a kitartásra, a céltudatosságra, a többfelé irányuló koncentrációra, segít a fájdalomküszöb növelésében, illetve a mások felé irányzott tiszteletre függetlenül attól, hogy egy ellenféllel, vagy egy jó ismerőssel szemben találom magam a tatamin. Azért ajánlom ezt a sportot mert sok mindenre megtanít, amire szükségünk lehet az életben.

A svájci Fujimura Kupán nemrég szereztél bronzérmet. Milyen versenyek vannak kilátásban?

Jelenleg a felnőtt Danvizsgára és Hungarian Openre készülök, valamint a Japánban megrendezésre kerülő őszi JKA VB-re.

Mik a távlati terveid?
Jó karatéssá válni, akire büszkék lehetnek a szerettei.

Zábrádi Dorottya

Legújabb cikkek

Programok