spot_img

Hőhullám, vörös riasztás!

2024. júl. 16.


Az elkövetkező napokban is tartós hőség várható, ezért június 22. szombat éjfélig harmadfokú, vörös hőségriasztás van érvényben.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.

Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljenek az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen, hordjunk sapkát, napernyőt.

Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat a parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

A kánikulára való tekintettel párakapu működik a Városháza előtt és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ előtt is.
Ivóvíz a Művelődési Központban, a Szabó Lőrinc és Főutca sarkán lévő ivókútból, illetve a Városházán ingyenesen fogyasztható.

Klimatizált helyiségek:

  • Balassagyarmat TESCO áruház
  • Madách Mozi (Bajcsy u. 8.)
  • Horváth Endre Galéria (Rákóczi F. útja 50.)
  • Városi Könyvtár (Rákóczi F. útja 50.)
  • Szerbtemplom Galéria (Szerb utca) Nézzenek kiállítást hűvösben

Legújabb cikkek

Programok