spot_img

Jól vizsgáztak a körömdizájnerek

2024. júl. 16.

Száztíz alkalmi manöken közreműködésével huszonkét hallgató tett manikűrös és körömdizájnerként vizsgát a Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában Balassagyarmaton. Az 550 órás képzés 2024. februárjában kezdődött, a résztvevők közt volt, aki a Felvidékről járt át, s arra is akadt példa, hogy valaki a jogi diplomáját fejelte meg ezzel a szépségipari szakképesítéssel.

A gyakorlati oktatást Ghebali Kenza kéz-és lábápoló mester vállalta, akinek ez volt az első csoportja.

– Nagy kihívást jelentett számomra 22 fő megtanítása a szakmára, ugyanakkor az oktatás számos tapasztalattal is megajándékozott – mondta a közös tanulásról Kenza, akinek a lelkesedése és temperamentuma magával ragadta a hallgatókat: hamar felvették a ritmust és teljesítették a vizsgára bocsátás követelményeit.

Az elméleti tárgyakat – melyek a képzés 30%-át tették ki – Kökény Szilvia és Lőrikné Tornyos Anikó oktatók tanították.

A képzés a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum támogatásának, s a három oktató sikeres együttműködésének eredménye – állapította meg az intézmény igazgatója. Tanka Ágnes közölte továbbá, hogy a kétnapos vizsga írásbeli és gyakorlati vizsgarészből állt. A gyakorlati vizsgán öt vizsgamunkát kellett sikeresen elvégezni a hallgatóknak. Ezek: manikűr – gépi és klasszikus- , háromféle műkörömépítés húzott anyag-zselé, porcelán vagy egyéb innovatív anyag felhasználásával készültek, stílus és díszítés alapján igazodva a vendégtípushoz.

A gyakorlati vizsgamunkák elvégzésére összesen 800 perc állt a vizsgázók rendelkezésére. Érdekesség, hogy itt már mindenki a saját maga felszerelésével, eszközeivel dolgozott, s mindenki maga szervezte az alkalmi manökenjét, így ki-ki ismerősökkel, barátnővel, de akár a férjével jött, akiken mind az öt vizsgamunkáját bemutathatta.

Bár a pontos eredményeket csak pénteken hozzák nyilvánosságra, Hegedűs Gábor, a Nógrád Vármegyei Független Vizsgaközpont vezetője, s a két vizsgabizottsági tag, Kerekné Balázs Judit és Tőzsér Edina elmondta: összességében színvonalas, sokszor művészi igényességgel elkészített alkotásokat láthattak. Újdonság, hogy ezt a vizsgát már az új szabályok szerint szervezték, amelyek 2024. július 1-től vannak érvényben.

Tanka Ágnes, az NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója közölte: a népszerű manikűrös és körömdizájner képzésükben újabb csoportot indítanak, s ugyancsak felnőttképzés keretében szeptembertől asztalos; gépi és CNC forgácsoló; hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő; villanyszerelő; szigetelő; szárazépítő valamint volframelektródás védőgázas ívhegesztő szakképesítést is megszerezhetnek állami támogatással az iskolájukban.

Legújabb cikkek

Programok