spot_img

Két fiatal nő elkábította, majd kirabolta az idős férfit

2024. máj. 24.

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 39 éves nő, aki társával elkábíttatta, majd kirabolta idős áldozatát.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2022 júniusában rablás miatt emelt vádat két nő ellen, akik 2021. július 28. napján a délelőtti órákban megállapodtak abban, hogy ismerősüket, az akkor 74 éves rétsági férfit elkábítják és kirabolják. Ezért az elkövetéskor 37 éves rétsági nő 3 darab 1 milligrammos Frontin tablettát összetört, azt kávéba keverte és átadta a társának, az elkövetéskor 19 éves ludányhalászi nőnek, aki a sértett takarítónőjeként dolgozott. A férfi a kávét megitta, amitől kb. 2 óra múlva eszméletét vesztette, ezután a nő elvette a pénztárcáját, benne a személyes irataival, 2.000.-Ft készpénzzel és a bankkártyájával együtt, majd azt átadta társának. A 37 éves rétsági nő a bankkártyával több helyen – élelmiszerboltban és dohányboltokban – vásárolt, összesen 47.995.-Ft értékben.

Rablás az is, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság 2023 júliusában az idősebb nővel szemben ítéletet hozott, akit bűnsegédként elkövetett rablás bűntette és több más bűncselekmény elkövetése mellett halmazati büntetésül 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A döntéssel szemben a nő és védője enyhítés érdekében, míg az ügyészség a súlyosítás érdekében fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a középmértéktől enyhébb tartamú szabadságvesztés eltúlzottan enyhe a többszörösen büntetett előéletű, többszörös halmazatban álló bűncselekményeket felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt megvalósító nővel szemben. A büntetési célokat kizárólag a hosszabb tartamú, középmértéket elérő tartamú szabadságvesztés szolgálja.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a nőt halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönbüntetésre é 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés jogerős.

A büntetőeljárás a fiatalabb nővel szemben jelenleg is folyamatban van, ügyében elsőfokú ítélet ezidáig nem született.

Legújabb cikkek

Programok