spot_img

Hatvanadik alkalommal adták át a Madách-díjakat

2024. máj. 20.

Koszorúzással, kiállításmegnyitóval, könyvbemutatóval és díjátadóval adóztak a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja, Madách Imre emléke előtt. Születésének 201. évfordulójára rendezett ünnepségen átadták régiónk legrangosabb képzőművészeti elismerését, a Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművészről elnevezett díjat, valamint hatvanadik alkalommal gazdára talált a Tragédia szerzőjének nevével fémjelzett kitüntetés is.

Éppen 1823. január 20-án, kétszázegy éve született Madách Imre. A hagyományok szellemében Nógrád Vármegye Önkormányzata, Balassagyarmat Város Önkormányzata a Madách Imre Városi Könyvtárral karöltve hívta életre a híres drámaíró születésnapjához kapcsolódó ünnepségsorozatot.

A résztvevők először a Civitas Fortissima téren gyülekeztek, hogy fejet hajtsanak Sidló Ferenc Madách-szobra előtt. Itt Majer-Illés Ivett szavalta el Madách Imre: Útravaló verseimmel című művét. Az emlékezők, a városi intézmények képviselői, valamint az önkormányzat részéről Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait.

Az ünnepség Az ember tragédiájának szerzőjéről elnevezett városi könyvtár galériáján folytatódott a Horváth Endre-díjas id. Telek Zoltán festőművész kiállítás megnyitójával, amelyet ifj. Telek Zoltán művésztanár ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

– Édesapám tavaly töltötte be 80. életévét, ennek apropóján nyílt életmű kiállítása a Képtárban. Nagyrészt ebből a képanyag válogatásból született meg az aktuális könyvtári tárlat – mondta a kitüntetett művész fia, aki rávilágított, hogy édesapja a képzőművészet mellett zenével is szívesen foglalkozik, a mai napig párhuzamosan műveli e két tevékenységet. Az életrajzi adatokon túl kiemelte, hogy id. Telek Zoltán főként Nógrád vármegyét, az Ipoly folyót ábrázolja műveiben. -Jellemzően csendéleteket, tájképeket és portrékat fest. Utóbbi mindig is a legnagyobb szakmai kihívást jelenti számára: hiszen mint vallja egy portré akkor jó, ha az a karakter felismerhető külső jegyein túl tükrözi a megjelenített ember személyiségét, lelkiségét is – fogalmazott ifj. Telek Zoltán.

A könyvtár kupolatermében debütált Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványa, a Madách Imre 200 című kötet, amelyet a szerkesztő, dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens mutatott be a jelenlévőknek.

A Vármegyei Madách-ünnepségnek idén is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaraterme adott otthont. Először szűkebb hazánk imázsfilmjét vetítették le, amely a Találkozunk Nógrádban címet viseli.

Csach Gábor, városunk polgármesterének köszöntőjét követően elsőként a város önkormányzata által alapított, képzőművészeknek adományozható Horváth Endre-díjat adták át. Ebben az esztendőben az elismerésre id. Telek Zoltán balassagyarmati festőművészt találták érdemesnek. A díjat a művész fia, ifj. Telek Zoltán vette át Frankó Viktória, a balassagyarmati kulturális bizottság elnökétől, Csach Gábor polgármestertől és Zolnyánszki Zsolt galériavezetőtől.

A Csesztvéről elszármazott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mivel a tavalyi vármegyenapon nem tudott jelen lenni, így a Nógrád Vármegye Díszpolgára kitüntetést ezen az eseményen adta át neki Barna János, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Ezt követően Balla Mihály, országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, majd Fülöp Attila államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait. Kiemelte, hogy Nógrád vármegyei díjat nemcsak kapni, de átadni is megtiszteltetés, mert ez az a hely, ahol hűségesen védik és őrzik az író munkásságát. Mint hangsúlyozta Balassagyarmaton olyan közösséget lát, amelynek tagjai tisztelik Madáchot, mert nagyra tartják örök üzenetét, amelynek középpontjában a család nemzetmegtartó ereje áll.

Az ünnepség további részében Previz-Dénes Diána, az est műsorvezetője ismertette a Madách Imre-emlékév eredményeit, majd levetítették Barlay Tamás filmrendező „Egy nógrádi próféta – Madách és Az ember tragédiája” című filmjét, amit Kis-Tóth Zalán társrendező ajánlott a közönségnek.

A folytatásban Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke szólt a vendégekhez, aki Fülöp Attila államtitkárral adta át a 2024. évi Madách-díjakat. Kitüntetést kapott Dr. Nógrádi Gergely, operaénekes, kántor, író, újságíró. Laudációját Majdán Béla művelődéstörténész mondta el. Murányi Sándor, Nógrád Vármegye Díszpolgára, nyugalmazott iskolaigazgató a szintén Madách-díjban részesült Balassi Bálint Megyei Könyvtárat méltatta. Az elismerést Molnár Éva intézményvezető vette át.

A díjátadó ceremóniát ékes hangú produkcióival az ipolybalogi Hlavács Réka színesítette.

Zábrádi Dorottya
Fotók: Sümegi Tamás

Legújabb cikkek

Programok