spot_img

22 éves fiatal szenvedett maradandó fogyatékosságot a balesetben

2024. máj. 20.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 27 éves férfi ellen, aki rossz műszaki állapotban lévő autójával személyi sérüléssel járó balesetet okozott.

A vád szerint a vádlott 2022. november 23-án a hajnali órákban a 2122. számú úton Nagylóc irányából Szécsény felé vezette személygépkocsiját, mellette 22 éves munkatársa ült.

Az autó jobb hátsó tengelyén a másik három gumiabroncstól eltérő méretű, típusú és mintázatú, ráadásul szinte teljesen lekopott futófelületű gumiabroncs volt felszerelve, ezért a személygépkocsi a biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt.

A sofőr a számára megengedettet meghaladó, egyben az esős időjárási körülményekhez képest is eltúlzott, mintegy 100 km/h sebességgel közelített egy olyan útszakaszhoz, ahol már messziről jól láthatóan egy műszaki hibás jármű állt, nagyobb részével a füves útpadkán, ezt elakadásjelző háromszög is jelezte.

A vádlott a jármű kikerülése céljából balra kormányzott és fékezni kezdett. Az egyidejű műveletek miatt a vizes útburkolaton az autó átcsúszott a menetiránya szerinti bal oldalra. A szemből, szabályosan érkező autó vezetője ezt látva fékezett, majd az útpadkára kormányozott, de a balesetet így sem volt lehetősége elkerülni, a vádlott gépkocsijának jobb oldalsó része nekiütközött járművének.

A baleset következtében a vétlen gépkocsivezető könnyű, a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett, a járművek jelentősen megrongálódtak. A vádlott utasa, aki a balesetkor aludt, olyan súlyos csonttöréseket és gerincsérülést szenvedett, hogy mozgása nagy fokban korlátozottá vált.

A megfelelő gumiabroncsok használata és a sebességhatár betartása esetén a vádlott autója nem csúszott volna meg, a járművek ütközés nélkül elhaladtak volna egymás mellett, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a sofőrt. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint fizettesse meg vele az eljárás során keletkezett 524.459,- forint bűnügyi költséget.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Legújabb cikkek

Programok