spot_img

Kutya jó hely: névadó ceremónián avatták fel az új városi ebmenhelyet

2024. júl. 16.

Harap utca 3. alatt megnyílott a San Lazaro Kutyatár, Nyugat-Nógrád első kutyamenhelye. Az árván maradt négylábúak megsegítése céljából létrehozott egyedülálló létesítmény keresztelő ünnepségét tartották meg.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, Balassagyarmat Önkormányzata a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Barnamezős területek rehabilitációja tárgyú felhíváson 649.8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 Program keretén belül, amelynek során egykori ipari-kereskedelmi célokra használt elhagyatott üzem- és gyárterületek lettek újrahasznosítva. A projekt része volt a menhelyként is üzemelő gyepmesteri telep kialakítása az egykori Pipiker telepen.

A menhely a San Lazaro Álltavédő Alapítvány után kapta a nevét, amely tavaly ősz óta üzemelteti a létesítményt. A kedd délutáni hivatalos névadó ünnepségen a himnusz eléneklését követően a Kiss Árpád Általános Iskola diákjai – Deme Panni, Tamás Lili, Dicse László, Jekkel Áron – adtak vidám verses-énekes műsort.

Az eseményen Csach Gábor, a város polgármestere kiemelte, hogy a kutyamenhely létrehozásával a város önkormányzatának, illetve Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád állatvédőinek régi álma vált valóra.

– Magyarország egyetlen önkormányzata vagyunk, aki állatvédelmi beruházást hozott létre uniós pályázati forrásból. A balassagyarmati kutyamenhely Nógrádban a második, míg Nyugat-Nógrádban az első ebrendészeti telep, amely térségi feladatellátásra is alkalmas, és ahol tilos az állatok elaltatása, cél az örökbefogadás! – hangsúlyozta a városvezető, aki az utca névválasztását illetően azt is megosztotta, hogy a Harap utca elnevezést Weöres Sándor születésének 100. évfordulójának tiszteletére a képviselőtestület választotta meg, míg a kutyatárat a San Lazaro Állatvédő Alapítványról keresztelték el, amely az önkormányzat pályázatán elnyerte a menhely működtetését.

A városvezető továbbá megemlítette, hogy a projekt részeként a Szügyi úton a Városüzemeltetési Kft. új telephelye melletti ingatlanon a GAMESZ számára új iroda, gépszín és műhely létesült, valamint a Vizy Zsigmond utcában a volt ÁFOR telephelyén egy több mint fél hektár nagyságú KRESZ-park létesült.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében a felelősségteljes állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet. A beruházás kapcsán kiemelte: nagyon sok ember tett azért, hogy ez a menhely létrejöjjön: elsősorban az önkormányzat pályázata a különböző források megszerzésével, másrészt a San Lazaro Alapítvány, akik évek óta azon munkálkodnak, hogy az árván maradt, elhagyott állatokat megsegítsék, gondoskodjanak róluk és minél előbb szerető otthont találjanak számukra.

A balassagyarmati kutyamenhely névtábláját az üzemeltető San Lazaro Állatvédő Alapítvány munkatársai leplezték le, majd Dóbiás Zalán esperes-plébános megáldotta az új kutyatárat és az állatokat.

Végül a résztvevők körbejárhatták a telephelyet, ahol jelenleg hetvenhét árván maradt jószág vár szerető gazdira.

(zábrádi – sümegi)

Legújabb cikkek

Programok