spot_img

Megérkezett a Jégkorszak kiállítás városunkba

2024. júl. 19.

Igazi jégkorszaki hangulatot idéz a Magyar Természettudományi Múzeum egyik legnépszerűbb kiállítása, amely péntek délelőtt beköltözött a Vármegyeháza dísztermébe és egy teljes hónapig várja a látogatókat.

A Magyar Természettudományi Múzeum az idei esztendőben Balassagyarmatra költözik. Városunk önkormányzata által életre hívott kezdeményezés révén a múzeum vándorkiállításai a Vármegyeházán lesznek megtekinthetőek.

Az első tárlat már meg is nyitotta kapuit az érdeklődők és az óvodás, iskolás csoportok előtt.  A kiállításon a jégkorszak világába csöppenhetnek az érdeklődők, amely a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza. A kiállítás különleges tárgyi anyagok, gerinces ősmaradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével mutatja be a legutóbbi jégkorszak környezetre gyakorolt hatását, nyomait. Ismerteti az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásait, a jégtakaró mozgását a kontinenseken. A tárlat sorra veszi az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit, továbbá részletesen szól arról, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön. A kiállítást interaktív elemek, tudományos rekonstrukciók és valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé.

A megnyitóünnepségen először Medvácz Eszter, a város ifjúsági-kulturális referense köszöntötte a jelenlévőket, majd Csach Gábor polgármester beszélt az új együttműködésről, amit a Magyar Természettudományi Múzeummal kötöttek. -Összesen öt: három nagy és két kisebb kiállítás lesz megtekinthető ebben az esztendőben, amivel próbáljuk a város kulturális szolgáltatásait, tudományos ismereteit bővíteni – hangsúlyozta a városvezető.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója a kiállítás kapcsán kiemelte, hogy mindig öröm olyan rendezvényen, kiállításon részt venni, amely a felnövekvő generáció tudásának elmélyítését szolgálja élményközpontú eszközök felhasználásával. Az igazgató köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, hogy a gyarmati oktatási intézmények számára ingyenes látogatást, míg a környező települések iskoláiban tanulóknak kedvezményes árat biztosít.

A kiállítást Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. – A tárlat egy izgalmas témát, a Jégkorszakot dolgozza fel, amely azt a fontos üzenetet hordozza magában, hogy felelősséggel tartozunk környezetünkért. A kiállítás felhívja a figyelmet a biodiverzitást veszélyeztető problémákra, az emberi tevékenység globális klímaváltozásra gyakorolt hatására.

Az időszaki kiállítás, amely egyszerre kínál élményt, tudást, szórakozást a család minden tagja számára március 24-ig tart nyitva hétfőtől péntekig 14 órától 17 óráig, szombaton és vasárnap 10 órától 16 óráig. A belépőjegy ára 500 forint, de balassagyarmati lakcímkártyával rendelkezőknek és a helyi iskolák, óvodák részére ingyenes a tárlat megtekintése. Csoportok részére a kiállítás hétköznapokon délelőtt is megtekinthető előzetes regisztrációt követően. Jelentkezni a rendezvenybgy@gmail.com e-mail címen lehet.

(zábrádi – sümegi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok