spot_img

Szörnyű halál: ráomlott a föld munka közben

2024. júl. 19.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség mértékes indítványa alapján a bíróság jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a 46 éves férfit és 28 éves társát, akik figyelmetlensége miatt meghalt a középkorú munkatársuk.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlottak 2020 nyarán együtt dolgoztak egy szennyvízcsatorna hálózat kiépítésén. A 46 éves férfi feladata a föld kitermelése és annak mozgatása volt, míg a 28 éves társa az építés felügyeletét látta el. Június 26-án a munkálatok a megszokott ütemben zajlottak, két ott dolgozó sértett azonban észlelte, hogy az előző nap lefektetett egyik csőszájhoz még hozzá kell toldani egy hosszabb csövet, ezért lemásztak a 4 méter mély árokba. Az egyik sértett egy olyan helyen dolgozott, ahol a falak megfelelően ki voltak támasztva, míg a másik ott, ahol ez a kitámasztás nem volt szakszerűen megoldva. Ez a férfi a csőtoldás előtt kézzel akarta megtisztítani a lehelyezett csővéget, ekkor azonban a háta mögött lévő árokfal megindult, és a föld maga alá temette, annak súlyától azonnal megfulladt.

A 46 éves vádlott azáltal szegte meg súlyosan a munkavédelmi szabályokat, hogy nem gondoskodott a megfelelő faltámasztásról, valamint a kollektív védelem kialakításáról, míg a 28 éves társa abban hibázott, hogy nem állította le azonnal a munkálatokat akkor, amikor a szabálytalan faltámasztást észrevette.

A járási ügyészség halált okozó, valamint egyszerű foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolta meg az elkövetőket.

A Salgótarjáni Járásbíróság előkészítő ülésén a két vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerte, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért őket a bíróság az ügyészi indítvánnyal nagyrészt egyezően felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mivel a szakértői véleményekkel kapcsolatosan több, mint 1 millió forint bűnügyi költség merült fel, annak a közös viselésére is kötelezte a bíróság a vádlottakat.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a védőjük is tudomásul vette, így az jogerős.

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok