spot_img

Vedd a helyit! – Palóc Placc

2024. júl. 19.

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös ebédek, tiszta, minőségi és háztáji alapanyagok. Bevásárlótáskával vagy kosárral, esetleg vászontáskával. Mindenki másért és máshogy jár piacra, de aki egyszer belekóstol a piac életébe, az biztosan rákap. Ilyen a balassagyarmati Palóc Placc – a helyi értékek vására, ahol mindenki megtalálja a kedvére való portékát.

Minden hónap második vasárnapján kis sátrak és pultok jelennek meg a megújult Palóc liget elragadó és egyben exkluzív természeti környezetében, hogy a zöldségektől és gyümölcsöktől a pékárun át a hús- és tejtermékekig a pikánsabb és kifinomultabb alapanyagokig terülj-terülj asztalkát varázsoljanak a város és környező települések lakóinak ebédlőasztalaiból.

A Palóc Placc névre hallgató kézműves-termelői vásárt – amely még tavaly novemberben nyitotta meg kapuit a Palóc liget Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratánál – hagyományteremtő szándékkal álmodta meg Deák Andrea és Urbán Enikő városi lakosok.

A vásáron helyi termelők, tervezők, alkotók, dizájnerek egyedi, különleges, esetleg újrahasznosított portékáit szerezhetik be az érdeklődők, legyen az ékszer, gyertya, babakelengye, ruha, táska, de ugyanígy helye van a nógrádi gasztro manufaktúrák termékeinek is.

Az egyre bővülő kínálatban házi ízekből sosincs hiány: legyen szó szörpről, lekvárról, pálinkáról, savanyúságról, befőttről, mézről, tökmag termékekről, fürjtojásról, gombáról, chiliről, aszalt gyümölcsökről vagy süteményekről, itt mindent egy helyen beszerezhetünk. De abban az esetben sem kell megijedni, ha megéheztünk, mert étvágyunkat a helyben készült specialitásokkal csillapíthatjuk. A különleges étrendet folytatókra gondolva bio termékek is helyet kaptak a kínálatban.

A hangulatos vásáron nem mellesleg olyan különlegességeket is találhatunk, mint a sütőgyurmából készült ékszerek, kézzel szőtt szőnyegek, Magyarország egyik legjobb minőségű méze és a hollókői házi húzott rétes. Nemcsak a felnőttek tölthetnek el egy kellemes vasárnap délelőttöt, hanem kicsiknek, és kutyusoknak is kikapcsolódási lehetőség nyújt a belvárosi kavalkád. Emellett szinte minden alkalommal, tematikus kísérő programmal, magbörzével, előadással, zenés-táncos produkciókkal, gyermekműsorokkal, közös főzéssel készülnek, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

Zábrádi Dorottya

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok