spot_img

Fantáziadús képregények

2024. júl. 19.

Balassagyarmat ikonikus szülöttére, a magyar képregény, diafilm, karikatúra és illusztrátor szakma nagyatyjára, a Tabán szerelmesére emlékezett a Legbátrabb Város az I. Zórád Ernő képregényünnepen. Az eseményen átadták az országos képregénypályázat legjobb alkotóinak járó díjakat, a pályaművekből pedig szabadtéri pop-up kiállítást rendeztek a művész halálának 20. évfordulója tiszteletére.

Mint arról korábban beszámoltunk, városunk önkormányzata képregénypályázatot hirdetett a balassagyarmati Zórád Ernő, képregényrajzoló, festő, grafikus, a „Precíz Bohém” tiszteletére Demus Zsófia képregénykutató, kommunikációs szakember közreműködésével október hónapban. Az országos pályázatra egyoldalas képregényeket vártak két korcsoportban – 0-15 és 16-99 éves – a „Borúra derű” hívószóra.

A pályázat sikeresen lezárult, az értékelés megtörtént, a művész halálának 20. évfordulójára a Civitas Fortissima téren kiállításmegnyitóval és a legjobb pályaművek eredményhirdetésével kezdődött az I. Zórád Ernő Képregényünnep szombat délután. A képregénypályázat legjobb alkotásaiból összeállított tárlatot Csach Gábor művészettörténész, városunk polgármestere nyitotta meg.

– Hatalmas érdeklődés és rendkívül magas színvonal jellemezte a Zórád Ernő nevével fémjelzett képregénypályázatot. A pénzdíjas pályázaton két korosztályban az ország minden pontjáról több mint 160 kiváló pályamű érkezett – ismertette a városvezető, aki a művész alakját is felelevenítette.
– A képregényrajzoló 113 éve született Balassagyarmaton, április 8-án lesz halálának 20. évfordulója. A művész a 20. század polihisztora volt, azon túl, hogy zongorázott, énekelt, futballistaként is tevékenykedett, művészi vénája festőként, grafikusként bontakozott ki, de legtöbben mégis úgy ismerik, mint a hazai képregény és diafilm műfajának megteremtőjét, ő saját magát elsősorban képzőművészeti illusztrátornak tartotta. Festő szeretett volna lenni, azonban az akkori politikai viszonyok miatt erre nem nyílt lehetősége, majd a sajtóban megjelenő népszerű illusztrációk, karikatúrák és a képregények hazai atyja lett. A Winnetou-sorozat elkészítése után jöttek rá a szakmabeliek, hogy ez egy rendkívül népszerű műfajjá tehető az akkori szürke, szocialista világban. Ezen kívül meg kell emlékezni a diafilmjeiről, a könyvillusztrációiról is azon túl, hogy a második világháború előtt első osztályú akvarellekkel, életképekkel lepte el Magyarországot – mondta Csach Gábor.

Kiemelte, hogy Zórád Ernő tiszteletére hirdetett képregénypályázatot az ő életét körbevevő dátumokra fűzték fel. A legjobb művek a főtéri kiállításon tekinthetők meg, illetve a beérkezett összes pályamű a képregénypályázat hivatalos Facebook-oldalán is megtekinthető.

– Külön öröm, hogy ebben az erős mezőnyben és nehéz műfajban Balassagyarmatról Adame Linett is bekerült és dobogós helyezést ért el, hiszen az egész Kárpát-medence képviseltette magát a versenyen – zárta gondolatait Csach Gábor.

A beérkezett műveket egy többtagú szakmai zsűri: Demus Zsófia, Kertész Sándor, Németh Levente és Csach Gábor értékelte. Az első korcsoport első helyezettje 50 ezer forint pénznyereményben részesült, míg a további kiemelkedő alkotásokat képregénycsomaggal díjazták. A második korcsoportban is értékes nyeremények találtak gazdára. A zsűri 350 ezer forint értékben ítélt oda díjakat, ezen felül a legjobbak a Szépirodalmi Figyelő hasábjain is bemutatásra kerülnek.

Első korcsoportban 1. lett Székely Emma Aszódról, 2. Kasza Bianka Sajószentpéterről, 3. a balassagyarmati Adame Linett. Második korcsoport eredményei: 1. Bende Attila Békéscsabáról, 2. Laborc Dóra Egerből, 3. Kovács Milán és Ambrus Izsák Budapestről.

Az ünnepnap további programjai a Madách Moziban folytatódtak, ahol „Tíz perc egy eltűnt világ romantikájából” címmel levetítették Zórád Ernő 90. születésnapján készült kisfilmet, valamint átadták a képregénypályázat díjait. Ezt követően Kertész Sándor tartott előadást „Kalandozások Zórád Ernő képregényeiben” címmel. A résztvevők Halmi Zsolt workshopján nyerhettek betekintést a hagyományos és digitális képregénykészítés fortélyaiba.

A szervezők a Robotálmok spanyol-francia animációs film premier előtti vetítésével is kedveskedtek a nézőknek. A napot a Miu-mi újság? karaoke show és retro rajzfilmzene party zárta Perjési Zsófi, Majoros Tamás és a lemezlovas DJ Rigó közreműködésével.

(zábrádi – sümegi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok