spot_img

Sinágel József: Lélekben mindig gyarmati maradok

2024. júl. 19.

Városunk Ökormányzata Pro Urbe-díjat adományozott Sinágel József vendéglátó szakember, lokálpatrióta, a kulturális értékek ápolója és közvetítője részére a színvonalas balassagyarmati vendéglátás érdekében közel három évtizeden keresztül végzett kiemelkedő munkásságának, a város kulturális életét gazdagító amatőr színjátszó, vers- és prózamondó aktivitásának, lokálpatriotizmusának elismeréseként.

Sinágel József Budapesten született. Általános iskolai tanulmányait Zsúnypusztán és Nagylócon végezte, majd a szécsényi Nógrádi Sándor Gimnáziumba járt. Érettségi után a budapesti Vendéglátóipari és Kereskedelmi Főiskolára nyert felvételt. Kezdetben a Hollókői Vár Étteremben, majd a szécsényi ÁFÉSZ vendéglátóipari egységéiben dolgozott. A rendszerváltás után külföldön próbált szerencsét. Először Stuttgartban dolgozott majd Tirolba vette az irányt. Ott tanulta meg a szakma igazi alapjait. Nagyon színvonalas szállodákban és éttermekben dolgozott. 1996-ban tért haza Ausztriából. Két évig a Doki Vendéglőt bérelte, aztán banki hitelekből a Szabó Lőrinc utca 16-os szám alatt megvásárolt egy régi épületet, amit a környék ikonikus, közkedvelt éttermévé fejlesztett.

Gyermekkorod óta vonzódsz a vendéglátáshoz.

Mindig megfogott a szépsége. Már 13 évesen vattacukrot árusítottam. Bármerre jártam a nagyvilágban szakmai szemmel figyeltem, hogy mi történik a színfalak mögött. Fiatalon is nagy érdeklődéssel követtem az éttermek hangulatát, az enteriőrt, a külső megjelenést, a stílust, a tálalást. Ez az, ami egészen fiatalon mozgatott.

Mindenki álma, hogy saját étterme legyen.

Szakmailag a pályám csúcsa Stuttgart volt, ahol az egyik legszebb ötcsillagos hotelben dolgozhattam. Az itt eltöltött időszak meghatározó volt a szakmai fejlődésem szempontjából. Amikor elismert és híres embereket kiszolgálhatsz attól nincs nagyobb öröm. Franz Beckenbauer, Michael Schumacher, Puyol, Cafu, csak egy pár világsztár a sok közül, akiket volt szerencsém személyesen megismerni, kiszolgálni. És persze az sem mellékes, hogy egy igazán összetartó csapattal dolgozhattam közösen, a kollégáimra mindig büszkeséggel gondolok. A vendégek szeretete, hálája pedig egész életemben végigkísér: a tőlük kapott szuvenírek, régiségek megbecsült helyet kaptak a Svejk falain, míg a sztorikat legbelül őrzöm.

Sok munkával, folyamatos fejlesztésekkel sikerült színvonalas és kedvelt hellyé formálni a Svejk vendéglőt, amit közel 25 éven keresztül vezettél.

Mindent jól csinálni egy művészet és ez minden területre értetődő. A csapatmunka és legfőképp az alázat, ami döntő. A zenekarnak csak karmestere voltam, a kiváló muzsikusok, a kollégáim, akik a hangokat csiholták és a színvonalas műsort szolgáltatták.

A szakmai kiteljesedés mellett aktívan bekapcsolódtál a város társadalmi és kulturális életébe is. Négy évig a helyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős tagja voltál, a Gyarmati Színkör pedig 20 éve fogadott tagjai sorába.

Próbáltam mindig a helyi vállalkozásokat támogatni. A színjátszás pedig egy titkos álmom volt. Már gimnazista koromban megnyertem a Kazinczy Szép magyar beszéd verseny megyei döntőjét, József Attila versenyen második lettem. Az Artériában és a művelődési házban is nagy sikerű önálló estet tartottam és a Színkör tagjaként felejthetetlen pillanatokat éltem meg teltházas közönség előtt. Célom, hogy érzelmeket váltsak ki az emberekből. Támogatom a színházterem létrehozását is. Nagy álmom teljesülne, ha egyszer felállhatnék arra a színpadra.

Hogyan értékeled a város által adományozott kitüntetést?

Szép helyet foglal el a díj a polcomon. Megható, hogy a város értékelte több évtizedes munkásságomat. Ez életem legnagyobb elismerése. Nagy örömmel fogadtam, hogy egy neves társaságban: három főorvos mellett vehettem át e nívós díjat. Büszke vagyok és köszönöm szépen a városnak.

Mit jelent számodra Balassagyarmat?

Mindaz, amit adtam, kaptam és az ezen alapuló szeretetet. Szeretem az Ipoly partját, a Svejket, az embereket, a művházat, a Nyírjest. A mai napig megdobogtatja a szívem a Legbátrabb Város.

Hogyan szól a hitvallásod?

Áldozni a pillanatnak és áldani, hogy megtörténhetett. Ne vegyünk mindent természetesnek. Éljük meg a teljesen hétköznapinak vett momentumokat és értékeljük e perceket.

41 év munka után szögre akasztottad a felszolgáló kötényt.

Jelenleg Zuglóban élek. Felvettek a Thália Tanoda szinkronszínész képzőbe, nyelveket tanulok, rengeteget olvasok, írok, túrázok, biciklizek. Úgy érzem, lélekben mindig balassagyarmati maradok. Hívószóra bármikor számíthatnak rám.

Zábrádi Dorottya

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok