spot_img

Oláh Patrik Gergő hegedűművész az Artériában

2024. júl. 19.

Április 20-án, szombaton 18 órakor Oláh Patrik Gergő zeneszerző, hegedűművész tartja szerzői estjét az Artéria Galériában.

Ismét egy különleges koncertnek ad otthont az Artéria április 20-án, szombaton. Első ízben mutatkozik be a nógrádi származású Oláh Patrik Gergő Junior Prima-díjas zeneszerző, hegedűművész, számos országos- és nemzetközi verseny nyertese. A koncerten közreműködik Friderikusz Péter csellóművész.

Műsoron: Johann Sebastian Bach: G-dúr cselló szvit: I. Prelúdium ’; d-moll hegedű partita: II. Sarabande; III. Gigue; Georg Friedrich Händel: Vízizene: F-dúr szvit: IX. Hornpipe, VI. Air, VIII. Bourée; Joseph Haydn: Duett: I-II. tétel; Franz Schubert: Ständchen; Friedrich Chopin: cisz-moll Nocturne; Pejtsik Péter: Stonehenge; Oláh Patrik: Kékszakállú; Cliché; Allegro

Oláh Patrik zeneszerző 1998-ban született Salgótarjánban, majd ott kezdte tanulmányait hegedű szakon. Műveinek alapját az autentikus cigányzene alkotóelemeinek felhasználása képzi, de zenéjében fellelhetőek a spektralizmus és a szerializmus stílusjegyei is. Nevéhez fűződik a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megírása, melynek bemutatója a budapesti Szent István Bazilikában került megrendezésre. 2018-ban a Beethoven Budán Nemzetközi Zeneszerzőversenyen 1. díjat nyert Meine Qual c. kompozíciójával.

Ebben az évben a Bartók Világverseny döntőse, valamint a Szokolay InspirArt Nemzetközi Zeneszerzőverseny 2. helyezettje. 2019-ben, az ostravai Generace, ill. a 2022-es, Japánban megrendezett Ise-Shima Nemzetközi Zeneszerzőversenyen Különdíjban részesült. 2021-ben a Zeneakadémia Neszlényi Andor-díjjal jutalmazta alkotói munkásságát, emellett az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatottja. 2022-ben előadói és művészeti tevékenységéért Junior Prima díjban részesült. 2023-ban a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára a Főváros Önkormányzata és a Budapesti Fesztiválzenekar közös pályázataként kiírt nemzetközi zeneszerzőverseny győztese. A győztes művet szeptember 2-án mutatták be a Hősök terén.

Kitüntetéses mesterdiplomáját 2022-ben a Zeneakadémián szerezte, majd felvételt nyert a LFZE Doktori Iskolájába. 2022 szeptemberétől az egyetem zeneszerzés tanszakán tanít tanszéki demonstrátori pozícióban

Friderikusz Péter zenei tanulmányait 9 évesen kezdte. a Zeneakadémián Déri György és Onczay Csaba tanították őt a csellózás magasművészetére. Akadémista évei alatt sokat koncertezett kamaraegyüttesek csellistájaként, Jan Vojtekkel a XX. századi cseh szerzők keveset játszott műveit tűzték repertoárra, amivel Csehországban és Kanadában is több koncertet megvalósítottak, ezzel is megismertetve a közönséget a méltatlanul elfeledett cseh muzsikával. A Clapillo Trio csellistájaként több hazai és nemzetközi versenygyőzelmet is elértek, koncerteztek itthon, illetve Olaszországban.

Péter alapvetően klasszikus zenésznek tartja magát, ám hitvallása az, hogy a zene út lehet lélektől lélekig, műfaji besorolástól függetlenül, így nyitott a könnyűzene, illetve alternatív műfajok iránt, játszik a legismertebb hazai könnyűzenei előadók mellett, illetve minden formációjával igyekszik valami olyan újítást létrehozni, amiben a csellót maximálisan kihasználva, a klasszikus keretek közül kilépve lehet megszólaltatni. Közel áll a szívéhez a kortárs zene, hiszen egy új műben meg van a lehetősége arra, hogy a saját hangjára formálja a csellóra írott hangokat. Aktívan dolgozik a Budapest Scoring stúdiózenekarban, illetve a klasszikus gyökereket nem feledve rendszeres résztvevője a Budapesti Vonósok koncertjeinek, illetve örömmel vállal szerepet budapesti és vidéki szimfonikus zenekarok életében.

Belépőjegy: felnőtt 4000 Ft nyugdíjas, diák: 3000 Ft
Helyfoglalás (ajánlott): arteria@arteriagaleria.hu 06 20 216 3328
Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok