spot_img

Rubicon-est a könyvtárban

2024. júl. 16.


Április 19-én, pénteken 17 órától a Rubicon történelmi folyóirat tartja meg estjét a Madách Imre Városi Könyvtárban, melynek témája az 1920-as évek városfejlesztésének kérdései.

A trianoni Ipoly-határral Nógrád magyarországi részén nem maradt város. 1923-ban, Salgótarjánnal együtt Balassagyarmat 1886 után ismét visszanyerte városi rangját, 1929-től pedig megyei jogú város lett. A csehszlovák-magyar határ közelsége alapvetően befolyásolta további fejlődését.

Hogyan oldották meg a trianoni határok által megosztott földtulajdonnal rendelkező, úgynevezett kettős birtokosok problémáját? Milyen konfliktusok alakultak ki a nógrádi Ipoly-határon az 1919. januári balassagyarmati fegyveres konfliktus, az úgynevezett “csehkiverés” után? Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!
Meghívott szakértő: Tyekvicska Árpád, hosszú éveken keresztül a Nógrád megyei Levéltár vezetője, Balassagyarmat helytörténetének egyik legjobb szakértője és Bencsik Péter, a Szegedi Tudomány Egyetem Jelenkortörténeti Tanszékének docense, a 20. századi közép-európai történelem, a csehszlovák-magyar kapcsolatok és a határkérdések kutatója.
A beszélgetést vezeti: Rácz Árpád, a Rubicon Intézet társelnöke és Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa.

Az esemény időpontja: 2024. 04. 19. péntek 17:00
Helyszín: Balassagyarmat Városi Könyvtár (2660, Balassagyarmat, Rákóczi Fejedelem út 50.)
Az eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/ZVedmm8xRb6wS9k27

Legújabb cikkek

Programok