spot_img

Általános iskolások szavaltak

2024. júl. 19.

A Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia Cigánypasztorizációs közössége és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Cigány-Roma nemzetiségű vers- és prózamondó versenyt szervezett mintegy hatvan általános iskolás diák részvételével.

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a Római Katolikus Egyházon (Ecclesia Catholica-n) belül, ugyanakkor fontos szegmensét képezi a cigányság felzárkóztatását célzó társadalmi programoknak is.

Ehhez kíván csatlakozni a nem régen alakult balassagyarmati pasztorizációs közösség, mely elkötelezett, tenni akaró szakemberekből és az Egyházhoz közel álló, hívő emberekből áll. A cigányok és nem cigányok közötti szakadék áthidalásának egyik fontos útja a cigányság jobb megismerése, hogy a társadalomban hiteles kép alakuljon ki Róluk, mindez Velük közösen, egy közösségben. Ennek sok módja és útja van, ilyen például a kulturális értékek bemutatása, közös kincsek fölfedezése, illetve, jelen esetben a cigány költészet és próza szépségének és mélységének megismertetése, megismerése.

– Balassagyarmati és annak térségében, valamint a Váci Egyházmegye fenntartása alatt működő Ceferinó közösség intézményeiben meghirdetett versenyünkre közel 60 cigány és nem cigány gyermek, általános iskolás diák jelentkezett Balassagyarmat térségének köznevelési intézményeiből, a Mosoly EGYMI intézményéből, az Ipolyparti Fészek Gyermekotthonból, valamint a Váci Egyházmegye Ceferinó közösségeiből, akik természetesen nem csak versengtek egymással, hanem bepillantást adtak a Kárpát-medencei népek, így a cigányság kimeríthetetlen értékeibe is – avatott be a részletekbe Zolnyánszki Zsolt Benedek, a program egyik szervezője.

A verseny védnöke Turai János atya, a balassagyarmati Szentháromság Főplébánia plébánosa, mesterkanonok nyitotta meg a rendezvényt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében.

Az esemény során a résztvevők megtekinthették Csonka Gábor Horváth Endre-díjas festőművész kiállítását. Táncos műsort adtak a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon lakói, valamint ’Fogadj el’ címmel előadást tartottak a nyírjesi Mosoly EGYMI tanulói.

A zsűri székében helyet foglalt Pásztor Sándorné nyugalmazott pedagógus, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád vármegyei tagozatának elnöke, Golyán Krisztina a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, a Gyarmatikum Egyesület elnöke és Orosz Gábor a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium drámapedagógusa.
Az alábbi eredmények születtek.

Az általános iskola alsó tagozatán 1. Kovács Kincső 2. Monoki Emma 3. Furák Dominik lett. Különdíjasok: Mészáros Martina, Jónás Bíborka, Kiss Virgínia, Aradi Dániel.
Az általános iskola felső tagozatán indult diákok is szépen teljesítettek. 1. helyen zárt Pikács Virgínia, 2. helyezett Molnár Csaba lett, míg a 3. helyezést érdemelte ki Berki Rubina. Különdíjat zsebelt be Bacsa Viktória, Csemer Emíliánó, Tóth Nóra Elizabeth, Bablena Hanga, Speciár Viktor Dénes.

A program főszervezői Kalmár Ildikó, Nánássyné Gál Bernadett, Lévai Csaba és Zolnyánszki Zsolt Benedek voltak. A rendezvényt támogatta a Váci Egyházmegye, a Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ.
Fotók: MKMK

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok