spot_img

Fókuszban a drónok

2024. júl. 16.

Tudományos ismereteiket bővítették a Szent-Györgyi Technikum diákjai a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata által életre hívott Drónia Roadshow keretein belül. A gyarmati intézmény a második állomása volt az országos vándorkonferenciának, ahol nagyon sok érdekes előadáson, gyakorlatias programon keresztül hozták közelebb a fiatalokhoz a pilóta nélküli légi járművek és a kiberbiztonság világát.

Megannyi tudományos érdekességgel találkozhattak a Nógrád Vármegyei SZC Szent-Györgyi Albert Technikum diákjai a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata szervezésében megrendezésre került Drónia Roadshow eseményen. A kétnapos konferencián a pedagógusok és diákok is érdekes előadásokon hallhattak újdonságokat a kibervédelemről, a mesterséges intelligenciáról és a drónok felhasználási területeiről.

A péntek reggelre szervezett megnyitó eseményen Szrenka Anikó, a házigazda intézmény vezetője elmondta, hogy Kőháziné Petik Erika, a NVSzC munkatársa hívta fel a figyelmét erre a nagyszerű eseményre, amely az országban Székesfehérvár után második helyszínként Balassagyarmatra költözhetett. Mint fogalmazott ez a programsorozat méltó megkoronázása a diáknapjuknak.

Az eseményen Pribisán Gábor, a Nógrád Vármegyei SZC főigazgatóhelyettese mondott köszöntőt. Elmondta, hogy egy olyan iskolában, mint a Szent-Györgyi, ahol az informatika, az egészségügy és a sport ágazatokon folyik az oktatás kiemelten látszik a folyamatos technológiai fejlődés. A résztvevő diákoknak azt javasolta, hogy pályájuk során igyekezzenek nyitottak lenni az új technológiákra, hiszen a választott szakmájukban való kiteljesedésnek és sikerességüknek ez lehet az egyik legfőbb kulcsa.

Örmény Georgina Viktória, a GTTSZ Drón Tagozat elnöke, a program főszervezője hangsúlyozta, hogy a tagozatuk azzal a céllal jött létre, hogy a felhívják a figyelmet a kibertér veszélyeire, a mesterséges intelligencia térnyerésére és a drónok kiemelt szerepére, felhasználási lehetőségeire. -Szervezőként fontosnak tartjuk, hogy a diákok körében egy tudatosító programot vezessünk be, így indult útjára a 2023-as tanévben a Drónia Roadshow. A rendezvény fővédnöke Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós és a róla elnevezett oktatási és módszertani központ. A programsorozat támogatója a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. – árulta el a részletek a szervező, aki a továbbiakban ismertette a napi menetrendet.

A rendezvény első eladójaként Tigyi István Zsolt, a GTTSZ Drón Tagozat társelnökét, kiberspecialistát hallhatták a diákok, aki a kiberbiztonság alapjairól beszélt, de gyakorlati bemutatót tartott többek között a Nógrád Vármegyei Rendőr-Főkapitányság Lovas szolgálata, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, Nemzetbiztonság Szakszolgálat és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya is.

Az eseményt sokszínű diáknapi programokkal koronázták meg több helyszínen. A műfüves focipályán labdarúgó mérkőzést tartottak, a sportudvaron kadét programok vártak a diákokra, de kreatív elfoglaltságok, könyvklub és közös főzés is helyet kapott a kavalkádban.

(zábrádi – sümegi)

Legújabb cikkek

Programok