spot_img

Fába faragott életmű

2024. máj. 13.

Április 25-én nyitotta meg kapuját a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának idei első időszaki kiállítása. Az Egri István fafaragó életműve előtt tisztelgő tárlat több mint 40 darabból álló műtárgy-együttessel köszönti a 80 esztendős balassagyarmati népművészt.

Pillanatok alatt zsúfolásig telt a Palóc Múzeum Látványtára, ahol egy igazán tiszteletreméltó életmű mutatkozott be. A Mesélő faragások névre hallgató tárlat az áttört palóc faragások mestere, Egri István életművét dolgozza fel 80. születésnapja alkalmából.

A jubileumi eseményen elsőként dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum vezetője köszöntötte a megjelenteket, kiemelten az alkotót és pályatársait, Sasvári Jánost és Simon Györgyöt.

– A jeles születésnap alkalmából rendeztük meg az Egri István életművét bemutató kiállítást. A művész mindig is szoros kapcsolatot ápolt a múzeum munkatársaival, gyakran tanulmányozta a gyűjtemény számára kedves darabjait. Ez a hozzáállás is azt mutatja, hogy munkásságának, alkotásainak alapja a néphagyomány és a népművészet. Elmondható, hogy teljes mértékben ebben gyökerezik gondolkodásmódja és bontakozik ki művészi tevékenysége – mondta az intézményvezető. Hozzátette, az életművet bemutató tárlatnak a Mesélő faragások címet adták, mert minden Egri István alkotta tárgy egy-egy történetet mesél el a paraszti életről, a munkákról, az ünnepekről, a szerelemről, az erdő, mező növényeiről, állatairól, a régi huszár életről, az Istenhitről és a hazaszeretetről.

Dr. Lengyel Ágnes beszédében kiemelte: – A Szugyiczki Zsolt fotóival színesített kiállítás megtekintése során a látogató megismerheti a fafaragó berkekben ’Palócnak’ nevezett művész legkiválóbb alkotásait, melyek hidat képeznek a múlt század pásztorművészete és a jelenkor között. Fába faragott történetei ugyanis nem csak a régi tradíciók tovább élését jelentik, hanem azok gondolkodó, fantáziadús újra alkotását is. Mint a vezető fogalmazott a kiállításban látható tárgyak nagy része már a Palóc Múzeum gyűjteményét gazdagítják, ezért arra törekednek, hogy a palócság lényegét, esszenciáját bemutató anyag egy állandó kiállítás formájában helyet kapjon a múzeumban. Addig is terveik között szerepel a kiállítás vándoroltatása, hogy minél több településre és múzeumba eljuthasson a gazdag életmű. Az intézményvezető végül köszöntetét fejezte ki a tárlat megvalósításában közreműködő munkatársaknak, a projektben résztvevőknek és a támogatóknak a segítségéért.

A kiállításmegnyitón Medvácz Lajos, a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének elnöke méltatta a páratlanul gazdag alkotói múlttal rendelkező, Népművészet Ifjú Mestere díjjal, Gránátalma nívódíjjal és Nógrádikum díjjal kitüntetett fafaragót.
– Különleges, hogy a palóc hagyományok különösen szép és alkotásokban gazdag ágát, az áttört fafaragási technikát a Hajdú-Bihar vármegyei Földesről származó Egri István őrzi és műveli máig mesteri szinten. A művész 20 évesen került a MÁV-hoz, munkái távközlési műszerészként vezényelték városunkba, ahol megnősült és kötötte életre szóló kapcsolatát Palócországgal, a palóc népművészettel, a fafaragással – ismertette az elnök.

Hozzátette, hogy az 1970-es évek elején a Palóc Múzeumot vezető Zólyomi József és munkatársa, Liszkai Zsuzsanna olyan szakmai segítséget jelentettek számára, amelyek egész művészetét, életművét meghatározták. Egyebek mellett az ő hatásuknak köszönhetően fordult érdeklődése a palóc fafaragás egyik legarchaikusabb része, az áttört technikával készült művek tanulmányozása és készítése felé.

– Alkotásai a kezdetekben a régies díszítési módot képviselték, de később újabb stílusjegyek és témák is megjelentek munkáin. Életműve a magyar pásztorfaragásban országosan is jelentős, amely nemzeti kulturális örökségünknek is szerves része. Alkotásai nagy technikai tudásról, gazdag motívumkincsről, változatos díszítésmódokról tanúskodnak. Precizitással párosuló tehetségét szakmai díjak is alátámasztják. A művészeti oktatói képesítés megszerzésével először a balassagyarmati faragó szakkör, majd a Nógrád megyei Kézműves Táborok fafaragó szekciójának szakmai vezetője lett közel három évtizeden át – mesélte az elnök, aki a hallgatóság figyelmébe ajánlotta az alkotó jelentősebb külföldön és Balassagyarmaton megtalálható munkáit. A helyi vonatkozások tekintetében megemlítette a csehkiverés bronz domborművének turulmadarát, a temetőben található Hősök kapuját, az 1956-os emlékoszlopot, amelyből kettő is található a városban, egy a Palóc ligetben, egy a temetőben és mindkét alkotás Egri István keze munkáját dicséri. Több művével találkozhatunk külföldön is: a bécsi Mátyás Pince palóc szoba bútorzata, az olaszországi Isonzóban a háborúban elesett magyar vasutasok kopjafája minőségi munkájáról tanúskodik.

A kiállításon Paluch Norbert, etnográfus érdekes feladványok kíséretében vezette végig a résztvevőket. Az ünnepi eseményen közreműködött Paluch Csenge és Paluch Luca.

Az évfordulós kiállításmegnyitó a születésnapi köszöntésekkel, közös pezsgős koccintással, ajándékozással és jó hangulatú családi-baráti beszélgetésekkel zárult.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok