spot_img

Felavatták az utolsó palóc dudás szobrát

2024. júl. 16.

Életnagyságú szobor őrzi Pál István, Madách-díjas duda- és furulyaművész, a népi kultúra egyik legjelesebb képviselőjének emlékét a Palóc muzsika parkjában.

Pál Istvánnak, a népzene mesterének, az utolsó palóc dudásnak állít emléket a Raffay Dávid keze munkáját dicsérő életnagyságú bronzszobor, amelyet ünnepélyes keretek között lepleztek le a Magyar Dudazenekar közreműködésével a Széchenyi-Rákóczi utcák sarkán létrehozott új közparkban.

Az avatóceremónián Csach Gábor a város első embere köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntetét fejezte ki a projektben résztvevőknek: a szobor megalkotásáért Raffay Dávid szobrászművésznek; az ötlet megálmodásáért Agócs Gergely népzenekutatónak és a méltó elhelyezésért Eleőd Ákos építésznek.

Rávilágított, hogy az utolsó palóc dudás szobra a köznyelvben Gregori-parknak nevezett, egykoron elhanyagolt, de mára megújult és duplájára növelt, folyamatosan újjáépített zöldterületen kapott helyet, a Zöld Csiga beruházás középpontjában a Palóc népzenei értéktár impozáns emlékműveként.

– Palócország fővárosában Pál István a legméltóbb arra, hogy szimbolizálja kultúránkat, hiszen ő a palóc népi hagyományok egyik utolsó autentikus őrzője volt. A park az ő munkásságát, kultuszát hivatott bemutatni – hangsúlyozta a városvezető.

A rendezvényen avatóbeszédet mondott Agócs Gergely népzenekutató, dudás, érdemes művész, aki személyes történetein keresztül méltatta az utolsó palóc dudást.

(zábrádi – sümegi)

Legújabb cikkek

Programok