spot_img

Az égi lajtorjás

2024. júl. 19.

Telek Balázs Balogh Rudolf-díjas fotóművész és Horváth Endre-díjas képzőművész életművéből nyílik kiállítás május 11-én a Jánossy Képtárban.

A művész születésének 50. évfordulóján megrendezésre kerülő tárlatot megnyitja május 11-én, szombaton 17 órakor Kóczán Gábor fotóművész, a Tekodema fotográfiai csoport tagja és ifj. Telek Zoltán Horváth Endre-díjas művésztanár. 19 órától koncertet ad a Gáspár Károly Trio (Bágyi Balázs – dobok, Gáspár Károly – zongora, Jónás Géza – nagybőgő). A tárlat június 15-ig lesz megtekinthető.

Telek Balázs érthetetlenül rövid, de intenzív életéből nagyon sok kép született. Sokat dolgozott, folyamatosan gondolkodott, érteni próbálta a világot, és benne az embereket, kapcsolatokat: az élet leghétköznapibb jelenségeit. Folyamatos útkeresésben, állandó kísérletezésben élt. Nyughatatlan kíváncsisággal figyelt, és egy tudós elszántságával kereste a megfelelő formát és technikát, aminek segítségével a látottak és megéltek képpé válhattak. Hitt abban, hogy a művészet, amely egyszerre teremt gondolatokat és érzelmeket, a mindennapjaink része. Balázs életműve befejezetlenségében lett teljes, képei már tőle függetlenül élnek, viszik tovább üzeneteit, ajándékait, amiket mindannyiunknak hagyott. Képeiben annak lehetünk szemtanúi, résztvevői, befogadói, ahogy az alkotó ember az élet mélyére néz, meglátja és számunkra is láthatóvá teszi mindazt, ami igazán fontos. Teszi mindezt felkészültséggel, folyamatos tanulással, kísérletezéssel, aprólékos munkával, alázattal. Rendíthetetlen hittel abban, hogy mindig van helyes nézőpont, ahonnan összeáll a kép. Olykor több is.

A kiállítás és a koncert kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok