spot_img

Magyar Valentin: Romantikus alkatúak előnyben

2024. júl. 16.

A mai ifjú magyar zongoraművészek egyik legígéretesebb tehetsége, a balassagyarmati, Fiatal Példakép díjas Magyar Valentin hatalmas népszerűség mellett megtartotta első saját lemezbemutatóját a Magyar Zene Házában.

A számos díjjal büszkélkedő és nemzetközileg is keresett 23 esztendős művész első lemezén az orosz Szergej Rachmaninov rövid, de rendkívül érzelemgazdag zongoradarabjaiból nyújt át egy maga által szerkesztett válogatást Sentimental Moments címmel a Hungaroton kiadó jóvoltából.

Honnan jött az ötlet, hogy saját lemezt adj ki?

A menedzserem, Körner Tamás vetette fel először az ötletet, én pedig nagy örömmel vettem, hiszen egy saját lemez elkészítése minden művész számára nagy mérföldkő.

Milyen koncepció alapján válogattad ki a műveket?

A lemezem repertoárja 16 műből áll, melynek nagyrésze Rachmaninov etűdjeinek és prelűdjeinek válogatása. Azért ezt a programot választottam, mert Rachmaninov darabjai kis korom óta nagyon közel állnak a szívemhez, ezek rögzítése pedig őszinte gesztus és szép kihívás számomra. Ezek a legtöbbször mindössze négy-öt perces darabok mindegyike rendkívül erős érzelmi töltettel rendelkezik, egymástól független világokat, képeket jelenítenek meg. Remélem, hogy e zenei képek a hallgatóság lelki szemei előtt is meg fognak jelenni, és bele tudnak helyezkedni a művek által létrehozott érzetekbe, hangulatokba.

Kiknek ajánlod a lemezt?

Minden zenekedvelőnek, különösen a romantikus alkatúaknak.

Sikerült az elvárásodnak megfelelően teljesíteni?

Nagyon kritikus voltam az elkészítési folyamat során, mégis úgy gondolom, hogy sikerült megütni azt a minőséget, amit kijelöltem magam számára. Az ítélet további részét a hallgatóságra bíznám.

Hogyan értékeled a lemezbemutató koncertet?

A Magyar Zene Házában mindig nagy öröm zenélni, rendkívül szép és inspiráló környezet. Örültem, hogy sikerült egy teltházas koncertet szervezni a közönség nagy megelégedésére.

Túl vagy egy népszerű lemezbemutatón és a Zeneakadémia Nagytermében nagysikerű diploma koncertet adtál. Mire készülsz mostanság?

Egy kis pihenés jól fog jönni, hiszen elég sűrű évadon vagyok túl. A következő hónapokban, években az egyik legfontosabb feladatom a repertoárbővítés, így ezt fogom most is folytatni.

Zábrádi Dorottya
Fotók: Hungaroton

Legújabb cikkek

Programok