spot_img

Hajnal Sándor: Legyen Polgár és Civil!

2024. júl. 19.

Hajnal Sándor önkormányzati képviselő tavaly kilépett a SZAB-frakcióból, most újra indul körzetében a választáson – független jelöltként.

Tavaly tavasszal önkormányzati képviselőként kilépett a SZAB-frakcióból, s leszögezte: békésen váltak el, és függetlenként, a jelenlegi (ön)kormányzat ellenzékeként folytatja a munkáját. Úgy hallani, újra indul a választáson.

Igen, valószínűleg elindulok az önkormányzati választáson, a balassagyarmati 3. választókerület független, és talán az egyetlen városi Civil képviselőjelöltjeként. Megítélésem szerint 2019 óta a választókerületben sikeres tevékenységet folytattam az utak és járdák felújítása, a rendszeres kátyúzás, a sár- és pormentesítés, a csapadék-vízelvezető rendszer javítása, bővítése, a közterületi kertészeti munkák és a közvilágítási rendszer fejlesztése területén, de folytatni kívánom a képviselői munkát, mert a 2019-ben tervezett, illetve általam elképzelt feladatok egy részét nem sikerült teljes mértékben befejezni.

Mire gondol?

Egyrészről szeretném tehát befejezni a 2019-ben eltervezett feladatok teljes körű megvalósítását, másrészről pedig úgy hiszem, hogy a pénzügyek, az oktatás, a városüzemeltetés, az egészségügyi ellátás, a beruházás és építés, a parkolás és közlekedés, szállítás, jog (rendeletalkotás, ill. módosítás) létező, valódi dolgok, ezekhez a pártok nélkül is értenek az Emberek, vagyis a Civilek. Ezek valódi ügyek, amiket intézni kell. Ezeknek az az intézése pedig az a szolgálat, amire egy közösségnek, egy városnak szüksége van. De ehhez nincs szükség pártokra, pártpolitikusokra és mindebből a Civileket, illetve a függetleneket kiszorító egyéb hátramozdítókra.

Miért fontos a pártoktól való függetlenség?

A mai pártpolitikusoknak az a szándékuk, hogy másoknak előírják, hogyan legyen, holott ők maguk sem tudják. Tudniillik nincs is mit tudni, mert amiről a pártpolitikusok jelentős része azt képzeli, ő ért hozzá – dominanciára törekvés, az erőforrások megszerzésére irányuló, az útból mindent félresöprő elszántság, a hatalom és pénz megszerzésének mértéktelen dühe -, de ezekhez nem lehet olyan módon érteni, hogy a szűkebb környezetünk, tágabb értelemben pedig az ország gyarapodását, a népjólét megvalósulását segítse. A probléma megoldása azonban nyilvánvaló. Jól képzett Polgárokat, Civileket kell keresni, olyanokat, akik a jeles ügyekben lehetőség szerint a legjobbak és nem restek tenni is érte. A “politizálás” pedig szimpla technikai kérdéssé válik abban a pillanatban, ahogy kizárjuk belőle a pártokat!

Mi a legfőbb üzenet?

Vajon kiből lehet ma ügyeket felelősen intéző Polgár, illetve Civil? Ismert vélemények szerint a polgár jellemzően szabad, öntudatos, önálló, független, a vagyonát a tudásával szerző és gyarapító, kulturált, művelt, gondolkodó, a saját és mások igazáért mindig kiálló, tenni vágyó, a közéletet alakító. Tehát a polgár rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyektől a mai, tekintélyelvű hatalom retteg, ezért ha erőszakkal jelenleg nem is, de retorikával, jogalkotással félreérthetetlenül üldözi. A napnál is világosabb, hogy a polgári Magyarország ma már olyan távol van tőlünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Kell egy közérthető hívószó, széles választói rétegeket megszólító meghatározás, ami hihetővé teszi a mára elfelejtett, egykori alapgondolatot. Azt, amely felcsillantotta a reményt sokak számára, hogy tehetséggel, kitartó szorgalommal, tanulással, tisztességes munkával bárkiből lehet ügyeket intéző, felelős Polgár és Civil. Másként nem megy, de mindez elérhető, főleg, ha teszel érte!

(szilágyi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok