spot_img

Terítéken a cigány konyha remekei

2024. júl. 19.

Lobogott a tűz, álltak a bográcsok és készültek a finomabbnál finomabb hagyományos palóc és roma ételek a balassagyarmati Palóc Ízek Fesztiválján, amelyet immáron ötödik alkalommal szervezett meg a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Biztosabb Jövőért Egyesülettel.

A közösségépítő napot minden évben gasztroversennyel egybekötve rendezik meg, melynek célja a roma kultúra és hagyományok megőrzése mellett a roma közösségek közötti együttműködés erősítése.

A rendezvényen köszöntőt mondott Csach Gábor polgármester és Virág István ’Turpi’, a Balassagyarmati Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A program hagyományőrző roma főzőversennyel indult a műfüves pálya és az Ipolypart út közötti területen, ahol többtagú zsűri járta végig a főzősátrakat és kérdezte ki a csapatokat az ételekről. A zsűritagok között volt Huszár Péter alpolgármester, Frankó Viktória, önkormányzati képviselő, Adamek István vállalkozó és Ghebali Kenza, a Séfek Séfe ötödik évadának legjobb amatőr szakácsa, ő az, aki minden évben visszatérő ítésze a gasztro eseménynek.

A fődíjat végül a Mocsár család nyerte el, akik palóc gulyást készítettek laskával és cipóban tálalt lecsót kínáltak. Az eredményhirdetést a megérdemelt szórakozás követte, a Kövi Pál Sportcentrum melletti terület zsúfolásig telt. Többek között Csík Laci, Bódi Csabi és Gipsy Night Trio szórakoztatta a közönséget, de a napot színesítették a kézműves foglalkozások, a hagyományőrző tánccsoportok műsorai és a különböző zenei produkciók.

Sümegi fotók

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok