spot_img

Koleszár Petra: Akinek a varrás az élete

2024. júl. 16.

Koleszár Petra, a Szondi Technikum diákja már kisiskolásként is a kézműves foglalkozások felé kacsingatott, imád minden tevékenységet, ami kreativitást, precizitást igényel, szereti szabadjára engedni a fantáziáját. A Szakma Sztár Fesztivál divatszabó kategóriájának győztese lett, képesítése többek között sorozat- és méretes nőiruházati termékek gyártására, ágyneműk, függönyök, lakástextíliák szakszerű készítésére jogosítja fel.

A döntő előtti két hét egyszerre keltette a rohanás és a belassulás érzését.

Nem éreztem a súlyát annak, hogy tovább jutottam, amíg el nem jött az utazás napja, ám akkor sem döntött le a lábamról az izgalom. Próbáltam higgadt maradni és legfőképpen fókuszált, de természetesen a versenydrukk dolgozott bennem. Az lebegett a szemem előtt, hogy megmutassam nem hiába jutottam tovább. Bizonyítani akartam a családomnak, a tanáraimnak, és a környezetemnek. Felkészülésemben óriási segítségemre voltak divatszabó társaim, és akik nélkül semmit se értem volna el: a gyakorlati oktatóm Baranyiné Csernyik Csilla, és az elméleti felkészítő tanárom, Jancsó Ágnes. Ők energiát és időt nem sajnálva segítették az utamat.

Egy igazi szakmai utazáson vettél részt.

Olyan tapasztalatokat és élményeket szereztem, amit máshol sosem tudtam volna megélni. Felemelő érzés olyan emberekkel találkozni, akik szeretettel és alázattal képviselik a szakmát. A verseny megerősítette az önbizalmam, mára sokkal magabiztosabb és határozottabb vagyok.

A felsőoktatás felé veszed az irányt.

Egy biztos: a varrás az életem része marad, és semmiképp sem szeretném abbahagyni! Még rengeteg mindent kell tanulnom, sosem lesz „épp elegendő” a tudásom, és fejlesztenem kell magam, hogy közelebb kerüljek a szakma legjobbjaihoz. A továbbtanulás előtt állóknak annyit üzennék, hogy olyan szakmát válasszanak, ami iránt nem csak érdeklődnek, de alázatosan tudják végezni. Nem elég beérni valamivel, csak mert „ez jutott”. Ha valaki kreatív és vad fantáziavilággal éli a mindennapjait, ráadásul jó kézügyességgel rendelkezik és úgy érzi, hogy ezt varrás formájában tudja a legjobban kamatoztatni, akkor nekik ajánlom ezt a szakmát. Amellett, hogy olyan ruhákat varrhattok, amiket utána hordani is tudtok, belekerültök egy kreatív világba, ahol hasonló elmékkel találkozhattok, és akikkel kölcsönösen tudjátok fejleszteni egymást. Ez a szakma elismeri a legszerényebb és a legvadabb elképzeléseket is, ezért is jó érzés ide tartozni.

Zábrádi Dorottya

Legújabb cikkek

Programok