spot_img

Zöld Csiga: régen látott gyarmati megújulás

2024. máj. 20.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott avatóbeszédet az elmúlt évek legnagyobb gyarmati fejlesztésének zárórendezvényén. A Zöld Csiga elnevezésű, közel 1,5 milliárdos beruházás során 30 hektárnyi zöldterület és park újult meg 7 helyszínen, 840 méter aszfaltút és 400 méter csapadékvízhálózat készült, megújult 1240 négyzetméternyi gazdasági épület is.

Navracsics Tibor miniszter legutóbb tíz éve járt városunkban, akkor a megújult Városközpontot adta át. Most a városképet legalább annyira meghatározó Zöld Csiga elnevezésű, közel 1,5 milliárd forintos beruházás projektzáró rendezvényét tisztelte meg avatóbeszédével.

Mint az a gyarmatiak előtt közismert, 30 hektárnyi zöldterület és park újult meg 7 helyszínen, 840 méter aszfaltút és 400 méter csapadékvízhálózat készült, megújult 1240 négyzetméternyi gazdasági épület is.
A beruházás keretében sor került a Palóc liget, a Gregori park, a Hősök tere, a Ligeti sétány, az Ipoly-holtág és az Ipoly parti zöldterületek felújítására, kialakítására, aktív rekreációs elemek, fasorok létrehozására, több mint 30 hektár területű megújult vagy felújított zöldfelületet érintve.

Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője kiemelte: – Ez a fejlesztés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az itt élők szabadidejüket aktívan és minél jobb körülmények között tölthessék el. A sport kedvelői széles körben tudják kihasználni a város adottságait az új kézilabda csarnokon és az új Honvédelmi Sportközponton túl is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: – A 2014-2020 uniós költségvetési időszakban finanszírozott projekteknek még három évük van a befejezésre. Példátlanul sikeres időszakot tudhatunk magunkénak. Hagyományosan a legjobban teljesítő uniós tagállamok közé tartozunk, általában minden ilyen hétéves periódus úgy zárul, hogy Magyarország az élbolyban van abban a tekintetben, hogy milyen hatékonysággal tudja felhasználni a részére rendelkezésre álló uniós forrásokat. A források kétharmad részét a felzárkózó régiókra fordítjuk és a jövőben is erre fogjuk, mint például Nógrád vármegyére is, amely kicsit lassabban zárkózik fel az unió átlagához.

A fejlesztés részleteit Csach Gábor polgármester mutatta be.
– A növényállomány javítása mellett játszóterek, sétányok is létesültek. A parkokat és az öt beavatkozási területet már birtokba is vették a gyarmatiak, akár biciklivel, akár gyalogosan, vagy rendezvények szervezésére, mint például a Palóc Placc piac a ligetben. A zöldterületek nagysága több mint 31 hektár lett, a felújított utak hossza 835 méter, az új csapadékcsatorna 400 méter, valamint a felújított középületek nagysága 1238,9 négyzetméter. Régen látott gyarmati megújulást ünnepelhetünk – mondta a város első embere.

(szilágyi)

Sümegi fotók

Legújabb cikkek

Programok