spot_img

Honti Attila: A kitartás és a tisztességes munka biztosan meghozza a gyümölcsét

2024. máj. 20.

Nem szabad a múlton rágódni, hanem a jövőt kell építeni – állítja a megye legnagyobb sportegyesületének elnöke, aki 53 évesen maga is aranyakkal tér haza a világversenyekről. Honti Attilának a Vitalitás több mint egy klub.

Bátornak tartod magad vagy óvatos duhajnak?

Inkább a megfontoltság jellemző rám. Nem szeretek kockáztatni.

Azért kérdezem, mert amikor 2010-ben, még versenysportolóként átvetted a stafétát Komoróczy Csabától, nem kis terhet emeltél a hátadra.

Csaba életkorára való tekintettel már nem akarta tovább vinni az elnöki funkciót és szerette volna, ha elvállalom a feladatot. Azzal már akkor is mindenki tisztában volt, hogy nem egy hálás feladat ez, hiszen rengeteg munkával jár és legyünk őszinték, ilyen nagy felelősséget senki nem akart magára venni… Be kell valljam, hogy csak megszállottként lehet ezt csinálni. Valóban rengeteg munkával jár. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az elnök társadalmi munkában látja el a feladatát, semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem kap. A szabadidőm szinte teljes egésze a sporttevékenységre fordítódik. Tavaly negyedszer kerültem megválasztásra, így jövőre a leghosszabb ideje funkcionáló elnöke leszek az egyesületnek.

Sok szakosztály, sok munka.

És sok siker, tegyük hozzá rögtön! 2010-ben 8 szakosztályunk volt, aztán megérkeztek a kajak-kenusok, viszont a karatésok kiváltak, így jelenleg is 8 szakosztállyal működünk. A meglévő szakosztályok bizonyították már az életképességüket, mára beigazolódott, hogy nem csak pillanatnyi fellángolásból lettek létrehozva.

Mit tartasz eddigi legnagyobb eredményednek?

Hogy a sok nehézség ellenére sikerült mind az eredményességünkön, mind az elismertségünkön javítani, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az elmúlt két esztendőben rendkívüli elismerésekben részesült az egyesület. Tavaly Balassagyarmat Város Önkormányzatától Pro Urbe díjban részesültünk, a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a „2021-es év Nógrád megye civil szervezete” díjban részesített minket, amely óriási meglepetés volt számunkra. Az idei év sem maradt elismerés nélkül, hiszen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Nógrád Vármegyei Szervezete által rendezett 18. Nógrádi Prima Gálán a Magyar Sport kategóriában a Vitalitás SE nyerte el a Príma díjat!

Nagyon ritka az olyan klubvezető, aki aktívan sportol!

Nem mondhatok mást, a korom ellenére fiatalnak érzem magam.

Fiatalabb korodban, amikor még „csak versenyző” voltál, többnyire a középmezőnyben végeztél, a negyedik x után viszont megtáltosodtál.

Idő kellett, hogy beérjek…

Elég szépen beértél, mert nem hétköznapi eredményekkel büszkélkedhetsz.

Büszke is vagyok a két Rendőr-Tűzoltó Világjátékokon elért sikereimre. 2013-ban Észak-Írországban életem legjobb formájában versenyeztem és fekvenyomásban 3., push-pull versenyszámban pedig 2. lettem, aztán tavaly Rotterdamban már mind a két versenyszámban aranyat szereztem.

A vármegyei rendőr-főkapitányság szolgálatirányító tisztjeként dolgozol, hogyan sikerül ennyi mindent összeegyeztetned?

Nem egyszerű, az egyszer biztos. Korán kell kelni, jól kell előre tervezni napokra, hetekre és akarni kell.

Hitvallásod?

A kitartás, a tisztességes munka előbb vagy utóbb, de biztosan meghozza a gyümölcsét.

Milyen tanácsokkal látnád el a fiatalokat?

Sajnos, nincsenek jó tapasztalataim a mai fiatalságról. Nincs meg bennük a kitartás, a szorgalom, a tenni akarás, tisztelet a kivételnek. A sport, főleg a versenyszerű sportolás pontosan ezeket a képességeket tudná fejleszteni bennük, ezért lenne nagyon fontos, hogy rendszeres sportolásra bírjuk a fiatalságot. De azt is nagyon hiányolom, hogy sok fiatal életéből hiányzik a nevelés. A celebeskedést látják és nem mondja el nekik senki, hogy ha bemegyünk valahová, akkor köszönni kell, hogy nem szemetelünk, hogy átadjuk a helyünket az idősebbeknek a buszon, és még hosszan sorolhatnám. Mert a kulturált viselkedés is hozzá tartozik ahhoz, hogy egészséges felnőtteké váljanak.

Mit akarsz még elérni klubvezetőként?

Nagy álmom, hogy az egyesületnek legyen saját kisbusza, amely a versenyekre, edzőtáborokba való eljutáshoz lenne nagy segítség. De azt is nagyon szeretném, hogy a tánc szakosztályunknak sikerüljön a volt CBA-üzlet helyén beindítani a táncoktatást és legyen nekik is egy saját bázisuk, mert nagyon megérdemelnék.

Elégedett ember vagy?

Elégedettnek érzem magam, főleg addig, amíg az egészségemmel nincs gond. Remélem, hogy a Vitalitás név még sokáig fényesen fog ragyogni és sportolóinkra méltán lehetnek majd büszkék a balassagyarmati polgárok. Ezért is mondom mindig, mindenhol: hajrá Vitalitás!

Szilágyi Norbert

Legújabb cikkek

Programok