spot_img

Eltévedt túrázót mentettek

2024. jún. 16.

Bercel és Galgaguta között tévedt el az a 64 éves nő, akit a balassagyarmati rendőrök és két vadásztársaság tagjai rövid időn belül megtaláltak.

A 30 éve rendszeresen túrázó, 64 éves berceli nő 2024. január 18-án még nappali világosságban indult el egyedül sétálni a környező hegyekbe, amelyeket már többször bejárt gyalog, és úgy gondolta, hogy minden szegletüket ismeri. Bercelről indult Bér irányába, de – az évszakra jellemzően – az időjárás hirtelen nagyon rosszra fordult.
Sűrű köd ereszkedett a tájra, és az eső is szitálni kezdett, aminek hatására nagyon megváltoztak a látási viszonyok, és az egyébként is korai sötétedés még korábban kezdődött.

A rutinos túrázó a környezeti hatások miatt hazaindult, de a ködben eltévesztett egy földútelágazást, és eltévedt. Nem voltak látható tereptárgyak, így nem volt viszonyítási alapja, hogy betájolja helyzetét. Tudta, hogy hamarosan sötét lesz, és a hőmérséklet is fagypont környékére süllyedt, így 15 óra 44 perckor úgy döntött, hogy segítséget kér mobiltelefonján a 112-es segélyhívón. Elmondta, honnan indult, és hogy lemerülőfélben lévő készülékét nem tudja szemüveg nélkül használni.

A bejelentés vételét követően a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjának munkatársai folyamatosan kapcsolatban maradtak a bejelentővel, aki tartózkodási helyét több négyzetkilométeres területre tájolta be. A helyszínre riasztott Balassagyarmati és Pásztói Rendőrkapitányság járőrei hőkamerákkal, de ami még ennél is fontosabb, jelentős helyismerettel és a terepkutatáshoz megfelelő járművekkel kezdték meg szürkületben a keresést. Az eltévedt nő a szirénázó rendőrautó hangforrásának irányába indulva – már szinte teljesen sötétben – egy vadlest talált, és a rajta lévő sorszám alapján már csak két helyszínre szűkült a keresés.

A két szomszédos vadásztársaság sorszámának megfelelő vadfigyelő helyeit kellett ellenőrizni a vadászokkal közösen kutató munkatársainknak, és az egyiknél megtalálták az ijedt és átfázott túrázót.
Köszönet a kutatásban nagy segítséget nyújtó Galgamenti és a Kisinci Vadásztársaság vadászainak!

Legújabb cikkek

Programok