spot_img

Tina, az ország legidősebb rendőrkutyája

2024. jún. 22.

A belga juhászkutya 2024. január 2-án töltötte be 13. életévét. Jelenleg ő az ország legidősebb, még aktív állományban lévő rendőrkutyája, aki Nyerges Balázs címzetes rendőr törzszászlós oldalán a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén látja el mindennapi feladatait.

Tina 2013 szeptemberében találkozott először Nyerges Balázzsal a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi Kutyakiképző Központjában. Abban az időben úgy gondolták, még nem alkalmas szolgálati kutyának, azonban munkatársunk nem hagyta ennyiben a dolgot és foglalkozni kezdett a négylábúval.

– Légrádi Csaba, kutyakiképző irányításával és segítségével kezdtük meg Tina alapkiképzését. Pár hét elteltével már biztosak voltunk benne, hogy az oldalamon fog szolgálatot ellátni – emlékszik vissza Nyerges Balázs.

Így is lett és a kis bohókás állatból a képzés végére igazi rendőrkutya lett. Sőt! Mariányi Márton hatékony közreműködése hozzájárult ahhoz is, hogy Tinával még versenyeket is nyerjenek az évek során.

Tina, BM nevén Riana jelenleg a legidősebb még aktív állományban lévő rendőrkutya.

– A szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár, ameddig foglalkoztatni lehet őket. Minden esetben a Dunakeszi Kiképző Központ állatorvosának engedélye kell, hogy a továbbiakban is állományban maradhasson az eb – mondta el Nyerges Balázs.

A szolgálati kutyák sokoldalú erőforrást jelentenek a rendőrség berkein belül és értékes támogatást nyújtanak a legkülönfélébb helyzetekben. Tina a mindennapi járőri feladatokban nyújt segítséget kétlábú társának és nyomkövető ebként számos alkalommal járult hozzá ahhoz, hogy az elkövetők felkutatása eredménnyel záruljon.

Legújabb cikkek

Programok