spot_img

290 áldozatot szedett az internetes szélhámos

2024. máj. 20.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség csalás, fogolyszökés és pénzmosás miatt emelt vádat egy 23 éves Heves vármegyei férfi és 24 éves társa ellen egy évekig tartó internetes csalás-sorozat miatt.

A vádirat szerint a 23 éves férfi 2020 áprilisától az egyik legnépszerűbb online apróhirdetési oldalon olyan termékeket kínált eladásra, melyekkel valójában nem rendelkezett, célja csak a hirdetésekre jelentkezők megkárosítása volt.

Eleinte álprofilokat létrehozva pár ezer forintos játékkontrollereket és egyéb használati cikkeket hirdetett meg, melyekért előre utalással lehetett fizetni, de gyakran csak a postaköltséget kérte el, az utalások után pedig eltűnt áldozatai elől.

Mivel egy ideig nem került a hatóságok látókörébe, egyre magasabb, de még mindig igen vonzó árakon hirdette meg a fiktív termékeket, a nem létező elektromos szerszámgépekre és azok tartozékaira feladott hirdetésekkel már több tízezer forintot keresett naponta.

A csalásokhoz egy hónapra segítségül hívta a 24 éves ismerősét is, aki beleegyezett abba, hogy az ő számlaszámát adják meg a vevőknek, majd a beérkező összegeket úgy adta át a csalónak, hogy tudott azok bűnös eredetéről.

A csaló 290 áldozatot szedett, mielőtt a rendőrség beazonosította és elfogta. 2022. május 4-én házi őrizetbe került, ahonnan 15 nappal később ugyan megszökött, de csak két napig élvezhette a szabadságot, a rend őrei ekkor ismét elkapták, és letartóztatásba került.

A vádlott az egyenként viszonylag kis összegű csalásokkal közel 3.000.000,- forintot zsebelt be.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 290 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással, valamint fogolyszökés vétségével vádolja, míg 24 éves társának pénzmosás miatt kell felelnie.

Az ügyészség a szélhámossal szemben fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, míg büntetlen előéletű társával szemben felfüggesztett börtönbüntetésre.

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényeknek – összesen 2.194.992 Ft összegben – adjon helyt, kötelezze az elkövetőt az okozott károk megtérítésére, míg ahol a sértettek erre nem tartottak igényt, arra a 679.777 Ft összegre rendeljen el vagyonelkobzást a csalóval szemben.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Legújabb cikkek

Programok