spot_img

Országos döntőben a legszebben beszélő diákok

2024. ápr. 19.

A Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny vármegyei döntőjét Borda Zoé, a Balassi Bálint Gimnázium 5. osztályos tanulója, valamint Jakus Ágoston, a Szabó Lőrinc Általános Iskola 7. évfolyamos diákja nyerte meg, akik az országos döntőben képviselhetik szeretett iskolájukat.

A Balassi Bálint Gimnázium idén is otthonául szolgált a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny Nógrád vármegyei területi fordulójának. A rangos nyelvi versenyen – amely évek óta az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja – két korcsoportban 14 versenyző vállalkozott arra, hogy szép gondolatokat kifejezően és értelmesen tolmácsoljon mások számára.

Az 5-6. osztályosok táborát erősítő Borda Zoé, a házigazda iskola 5.a osztályos tanulója bizonyult a legjobbnak korosztályában. A 11 éves diáklány először indult a megmérettetésen, elmondása szerint nem gondolta volna, hogy első alkalommal ilyen szépen fog szerepelni, de felkészülése, kitartása végül meghozta gyümölcsét.

“Édesanyámmal otthon sokat gyakoroltunk, illetve az iskolában is nagy hangsúlyt fektettünk a szöveg értelmezésére Bottyán Réka tanárnő segítségével – idézi fel a felkészülés fázisait Zoé, aki Fekete István Tüskevár című regényének egyik részletével nyerte el a bírálók tetszését. „Ez a verseny számomra egy újabb kihívást jelentett és szerettem volna kipróbálni magam ezen a téren is. Nagy boldogsággal tölt el és megtiszteltetésnek veszem, hogy a zsűri engem választott a legjobbnak. A jövőben továbbra is szeretném a szép magyar beszéd ápolására fektetni a hangsúlyt és szavalásban is kiemelkedően teljesíteni. Mindezek mellett a tánctudásomat is folyamatosan fejlesztem, mert a tanulás mellett a tánc a legnagyobb motivációm.”

A 7-8. osztályosok között is meghirdették a versenyt, amelyen a Szabó Lőrinc Általános Iskola tanulója, Jakus Ágoston Dóra Zoltán: Valentin nap egy kis aggodalommal című írásával nyűgözte le a zsűrit. Az országos döntőhöz vezető úton felkészítő tanára, Szeghy Réka tanárnő segítette.

„Minden irodalom és nyelvtan órán gyakoroltunk az osztály előtt. Nem volt számomra szokatlan a szereplés, mert néhány hónapja részt vettem a KicsiNagykövet országos versenyen, amelyen elnyertem Nógrád Vármegye KicsiNagykövete címét. Nagyon boldog vagyok, hogy első helyezést értem el és izgatottan várom az országos döntőt. Remélem, jól fogok szerepelni és Szeghy Réka tanárnő, valamint a családom büszke lesz rám.”

A két fiatal március 22-24-én Kisújszálláson bizonyíthatja, hogy méltó örököse kíván lenni a Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója által megkezdett hagyományoknak.

(zábrádi)

Legújabb cikkek

Programok